300-letnica kronanja podobe Svetogorske Matere Božje

V nedeljo, 25. junija 2017, bo ob 16.00 ob 300-letnici kronanja podobe Svetogorske Matere Božje vodil slovesnost na Sveti Gori apostolski nuncij v Sloveniji msgr. Juliusz Janusz.

Koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak bo pri krizmeni maši povabil na praznovanje 300 letnice kronanja Svetogorske Kraljice vse duhovnike in vse vernike. Gre za častitljiv jubilej, saj je bila podoba svetogorske Matere Božje kronana druga izven italijanski dežel.

6. junija letos bo namreč minilo 300 let, odkar je pičenski škof Jurij Frančišek Ksaver de Marotti z dovoljenjem iz Vatikana kronal milostno podobo Svetogorske Matere Božje. To je bila šele druga, ki je dosegla čast kronanja zunaj italijanskih dežel. Prva je bila kronana Marijina podoba na Trsatu leta 1715, tretja pa v septembru leta 1717 v Čestohovi. Marija s Svete Gore, kjer se je prikazala skoraj pred 500 leti, je naročila postaviti svetišče, da bi molili in prek nje se je zgodilo mnogo čudežev. Kraljica Svetogorska povezuje Italijane, Furlane, Slovence in je pomembna za spravo narodov.

Upokojeni koprski škof msgr. Metod Pirih je zapisal, da so romarji »s češčenjem milostne podobe, z molitvami, spokornimi in dobrodelnimi dejanji in številnimi pesmimi vnaprej okronali za kraljico. Hoteli so reči: Ti bodi naša Kraljica, bodi z nami, spremljaj, varuj nas in brani. Ravnali se bomo po tvojem zgledu.«