Škof ordinarij

Msgr. dr. Jurij Bizjak

Msgr. dr. Jurij Bizjak je bil rojen 22. februarja 1947 na Colu kot najstarejši sin v družini s štirimi otroki. Pet razredov osnovne šole je končal na Colu, zadnje tri pa v Ajdovščini. Gimnazijo (1961–1965) je obiskoval v semenišču v Vipavi, bogoslovje (1965–1971) pa na Teološki fakulteti v Ljubljani, kjer je diplomiral leta 1972. V duhovnika je bil posvečen 29. junija 1971 v Logu pri Vipavi.

Po duhovniškem posvečenju je bil sprva nekaj mesecev kaplan v Sežani, od leta 1972 do 1975 v Ilirski Bistrici, nato pa leto dni župnijski upravitelj na Planini in na Ustjah. Med letom 1976 in 1983 je študiral Sveto pismo na Papeškem bibličnem inštitutu in na Papeški univerzi Urbaniana. Študij je zaključil z doktorsko disertacijo o svetopisemski Knjigi pregovorov z naslovom: »Sporni pregovori«.

Od leta 1983 do 1997 je bil duhovni voditelj (spiritual) v malem semenišču v Vipavi, od leta 1991 do 1997 pa hkrati duhovni pomočnik v župniji Šturje. Med leti 1983–2000 je bil predavatelj svetopisemskih ved na Teološki fakulteti v Ljubljani, od leta 1997–2000 pa tudi duhovni voditelj bogoslovcev v Ljubljani. Deset let je bil član skupine strokovnjakov, ki je prevedla in pripravila Slovenski standardni prevod Svetega pisma. Samostojno je prevedel nekaj starozaveznih knjig.

V akademskem letu 1990–1991 se je strokovno izpopolnjeval (predvsem iz biblične arheologije in zgodovine) v Jeruzalemu v Izraelu. Objavil je precej člankov in imel vrsto predavanj na različnih tečajih. Leta 1989 je pri založbi Ognjišče izšel njegov prevod Jobove knjige s kratkimi uvodi in opombami.

Papež Janez Pavel II. ga je 13. maja 2000 imenoval za koprskega pomožnega škofa, naslovnega škofa v Gergiju. Jurij Bizjak je prvi pomožni škof v zgodovini obnovljene koprske škofije. V škofa je bil 5. julija 2000 posvečen v koprski stolnici Marijinega vnebovzetja. Za škofovsko geslo si je izbral besede iz svetopisemske knjige preroka Ageja: »Pogum, vse ljudstvo v deželi« (Ag 2,4). Papež Benedikt XVI. je 26. maja 2012 škofa Bizjaka imenoval za 58. rezidencialnega koprskega škofa ordinarija.


Škofov grb

Grb je razdeljen v zgornjo in spodnjo polovico. V zgornji polovici je upodobljena betlehemska zvezda repatica, v spodnji polovici pa trdnjava.

Trdnjava je najprej simbol za Gospoda, ki je v svetopisemskih knjigah pogosto predstavljen kot utrjeno in varno mesto, kamor se ubožec zaupno zateka. Nato je trdnjava simbol naše nebeške Matere Marije, ki jo v litanijah imenujemo “Stolp Davidov”, “Stolp slonokosteni” in “Hiša zlata.” Potem je trdnjava simbol Cerkve, ki je kot prestolnica sezidana na skali in je vrata peklenske prestolnice ne bodo premagala. Nato je trdnjava simbol nebeške prestolnice Jeruzalem, ki je v Knjigi razodetja predstavljena kot utrjeno mesto. Zatem je trdnjava simbol Davidove prestolnice Jeruzalem, ki je zgodovinsko gledano dejansko mati vseh cerkva. Končno pa trdnjava predstavlja tudi colsko mitnico, po kateri je naselje dobilo sedanje ime Col. Obokani vhod v trdnjavo pa spominja tudi na ime, ki ga je naselje imelo preden je dobilo sedanje ime, imenovalo se je namreč Podvelb. Trdnjava pa je tudi simbol moči in poguma, zato lepo ponazarja tudi moje geslo: “Pogum, vse ljudstvo v deželi!” (Ag 2,4).

Betlehemska zvezda repatica je omenjena v Matejevem evangeliju. “Ko je bil Jezus rojen v Betlehemu v Judeji v dneh kralja Heroda, glej, pridejo modri z Vzhoda v Jeruzalem in pravijo: Kje je judovski kralj, ki se je rodil? Videli smo namreè, da je vzšla njegova zvezda, in smo se mu prišli poklonit” (Mt 2,2). “In glej, zvezda, ki so jo videli vziti, je šla pred njimi, dokler ni prišla in obstala nad krajem, kjer je bilo dete. Ko pa so zagledali zvezdo, so se silno razveselili” (Mt 2,9-10). Na praznik Treh kraljev molimo v odpevu: “Danes je zvezda modre pripeljala k jaslicam.” Ostale zvezde so bolj znane po tem, da kažejo smeri in pota kot stalnice, zvezda repatica pa je znana predvsem po tem, da kaže smer in pot kot potujoča zvezda. Zvezda repatica pa lepo ponazarja tudi moje geslo, ker nam kakor nekdaj trem modrim kaže pot h Kralju kraljev in Gospodu nad vojskami, ki je “naša trdnjava” (Ps 46,8), “moj dobrotnik in moja trdnjava, moja utrdba in moj osvoboditelj” (Ps 144,2).

 


Biography of the Bishop of Koper, Most Rev. Jurij Bizjak

Bishop Jurij Bizjak was born on 22 February 1947 in Col. He received his high school education at the Minor Seminary of Vipava from 1961 to 1965.  He pursued his studies in theology at the Faculty of Theology in Ljubljana, from which he graduated in 1971. He was ordained priest on 29 June 1971 and spent the next five years as a chaplain.

He began graduate studies in Biblical Sciences in 1976 at the Pontifical Biblical Institute and continued at the Pontifical University Urbaniana in Rome, earning his doctoral degree in 1983 with a dissertation on the Book of Proverbs entitled “Controversial Proverbs”.

He served as spiritual director at the Minor Seminary of Vipava from 1983 and 1997 and at the Seminary of Ljubljana from 1997 to 2000.  Throughout this period he taught biblical courses at the Faculty of Theology in Ljubljana.

For 10 years Bishop Bizjak was a member of a group of translators in charge of preparing a new Slovenian translation of the Holy Bible, the Slovenian Standard Version (Slovenski standardni prevod Svetega pisma). In 1989 he published an independent translation of The Book of Job and spent the academic year of 1990/1991 in Jerusalem, studying biblical archaeology and history.

Pope John Paul II appointed him Auxiliary Bishop of Koper – Capodistria on 13 May 2000. Pope Benedict XVI appointed him the 58th Residential Bishop Ordinary of Koper – Capodistria on 26 May 2012.


Biografia del Vescovo di Koper – Capodistria S.E.R. Mons. Jurij Bizjak

Mons. Jurij Bizjak è nato il 22 febbraio 1947 a Col, dove ha frequentato anche la scuola elementare. Dopo aver frequentato la scuola media ad Ajdovščina, nel 1961 è entrato nel seminario minore di Vipava. Nel 1965 si è iscritto al Seminario Maggiore di Ljubljana ed è stato ordinato sacerdote il 29 giugno 1971 a Log presso Vipava.

Dopo l’ordinazione ha svolto l’ufficio di viceparroco a Sežana e ad Ilirska Bistrica, essendogli affidata anche l’amministrazione parrocchiale delle cittadine di Planina e Ustje. Tra gli anni 1976 e 1983 ha studiato Scienze Bibliche al Pontificio Istituto Biblico e alla Pontificia Università Urbaniana, conseguendo il dottorato con una dissertazione sul Libro dei Proverbi.

Dal 1983 al 1997 è stato direttore spirituale nel seminario minore di Vipava, mentre dal 1997 al 2000 ha ricoperto il ruolo di direttore spirituale nel Seminario Maggiore di Ljubljana. Durante tutti questi anni è stato professore di Sacra Scrittura alla Facoltà di Teologia dell’Università di Ljubljana.

Per 10 anni è stato membro del gruppo di esperti incaricati della traduzione in sloveno dell’edizione standard della Bibbia. Ha tradotto in prima persona alcuni libri dell’Antico Testamento. Nel 1989 è stata pubblicata la sua traduzione del Libro di Giobbe e durante l’anno accademico 1990–1991 ha seguito dei corsi di specializzazione post-laurea in archeologia biblica e storia a Gerusalemme.

Il 13 maggio 2000 il Santo Padre Giovanni Paolo II lo ha nominato Vescovo ausiliare di Koper – Capodistria. Il 26 maggio 2012 il Santo Padre Benedetto XVI lo ha nominato Vescovo della medesima Diocesi.