Škofijski grb

Grb Škofije Koper ima obliko ščita. Sredi podlage, ki je modre barve, je na ščitu zlato sonce, s križem razdeljeno in hkrati povezano v štiri polja. Vsako sončno polje ima po sedem žarkov v obliki plamenov, od katerih so štirje daljši, vmes pa trije krajši žarki.Sonce predstavlja Kristusa, ki je sonce pravičnosti (Mal 3,20) in luč sveta (Jn 8,12). Sonce je tudi znamenje Kristusovih učencev (Mt 5,14), ki so sinovi luči in sinovi dneva (1 Tes 5,5). In sonce je znamenje mesta in dežele, ki je obdarjena z velikim številom sončnih dni.

Štiri sončna polja predstavljajo štiri enote, iz katerih je nastala sedanja škofija: iz nekdanje Koprske škofije in dela Tržaške škofije, iz dela Goriške nadškofije in dela Reške škofije. Odlok o obnovitvi in razširitvi Koprske škofije je izdal papež Pavel VI., 17. oktobra 1977.

Štirje sklopi po sedem žarkov na štirih sončnih poljih predstavljajo sedem zakramentov in sedem darov Svetega Duha, sedem telesnih in sedem duhovnih del usmiljenja.
Število sedem krat štiri predstavlja lunin krog (28 dni) in luno, ki je znamenje spremenljivosti in minljivosti (Prd 3,1-8), in dopolnjuje križ, ki je znamenje stalnosti in večnosti.

Tudi križ, ki razdeljuje in hkrati povezuje štiri sončna polja, je znamenje Kristusa, ki je oba dela v enem telesu spravil z Bogom po križu, s tem da je na njem sovraštvo uničil (Ef 2,16).
Križ je tudi znamenje kristjana, ki vsak dan jemlje nase svoj križ (Lk 9,23).
Križ je znamenje sprave med ljudmi (Ef 2,14-15); znamenje sprave z Bogom (Ef 2,16); znamenje miru (Kol 1,20); znamenje Božje moči (1 Kor 1,18); znamenje slave (Gal 6,14); znamenje Sina človekovega, ki bo prišel na oblakih neba z veliko močjo in slavo (Mt 24,30).