Blagoslov adventnega venca na ploščadi pred župnijsko cerkvijo sv. Jurija v Piranu

Na prvo adventno nedeljo, 2. decembra, bodo ob 10. uri blagoslovili velik adventni venec na ploščadi pred župnijsko cerkvijo sv. Jurija v Piranu.

Venec, ki ima premer 10 m in obseg 32 m, bo ves adventni čas nagovarjal s svetlobo štirih sveč in sporočilom, da je Jezus luč, ki prihaja v temo našega življenja. Člani Turističnega društva Presmec iz Voličine blizu Lenarta so se odločili, da bodo letos adventni venec postavili v Piranu in sicer v velikosti desetinke največjega adventnega venca na svetu, ki so ga postavili pred petimi leti v svojem kraju.

Zgodba o nastanku Turističnega društva Presmec sega v leto 1994, ko je ustanovitelj in idejni vodja Jože Vogrin preživel strelski napad islamističnih teroristov v Egiptu, kjer je bil na oddihu. Zaobljubil se je, da bo vsako leto ob cvetni nedelji izdeloval butare. S potrpežljivostjo in dobro voljo je g. Vogrin motiviral sovaščane, da so z rožami, zelenjem in drugim rastlinjem spletli številne butare in adventne vence neverjetnih dolžin in obsegov. TD Presmec od leta 1996 skrbi za tradicijo, delovanje in ohranjanje kulturne dediščine. Ponašajo se tudi z dvema Guinnessovima rekordoma. Leta 1999 so naredili najdaljšo butaro, leta 2013 pa največji adventni venec na svetu. Ta adventni venec velikan ni bil izdelan samo iz zelenja, temveč tudi iz 4500 starih trt, smrekovih vej, vej cipres in jelše. Obsegal je 316,92 metrov, v premer je meril 100,85 m, njegova masa pa je bila približno 13,5 ton. Dva meseca ga je v dežju, megli in mrazu izdelovalo 40 ljudi. Želja članov, da bi prišli v Guinnessovo knjigo rekordov, je bila tako močna, da jim ni bilo škoda ne časa in ne denarja, ki so ga porabili za izdelavo velikana.