Nagovor škofa msgr. Jurija Bizjaka na velikonočno vigilijo

Prisluhnite nagovoru škofu msgr. Juriju Bizjaku, ki ga je imel na velikonočno vigilijo, 3. aprila 2021 v koprski stolnici.

PRED VAMI POJDE V GALILEJO

Tako je mladenič v grobu povedal ženam, ki so prinesle dišav, da bi mazilile Gospoda (Mr 16,7). Mladenič je povedal ženam, kar je Gospod povedal učencem, ko so po zadnji večerji zapeli zahvalno pesem in odšli proti Oljski gori v Getsemani (Mr 14,26). Povedal jim je, da se bodo vsi pohujšali nad njim, kakor je napovedano: ‘Udaril bom pastirja in ovce se bodo razkropile’ (Zah 13,7). Nato pa je dodal: ‘Ko pa bom vstal, pojdem pred vami v Galilejo!’ (Mr 14,28). Pripoved je precej zgoščena in po eni strani dovoljuje, po drugi strani pa potrebuje kakšno dopolnitev, ki drugih razlag in predlogov seveda nikakor ne izključuje, pač pa jih dopolnjuje.

Na Gospodovo napoved, da se bodo vsi pohujšali, se je takoj oglasil Peter z zagotovilom, da se on tudi za ceno življenja zagotovo ne bo pohujšal, pa tudi če bi se vsi ostali pohujšali. Ostali apostoli seveda niso marali zaostajati za Petrom in so zatrjevali enako in se zaklinjali enako. Gospod pa je predvidel, kako se bodo po njegovi smrti hitro razbežali vsak na svoj dom, torej v Galilejo, od koder so bili, in bodo govorili kakor ona dva učenca iz Emavsa: ‘Mi pa smo upali, da je on tisti, ki bo rešil Izrael!’ (Lk 24,21). Toda, še preden bodo iz Jeruzalema uspeli priti domov v Galilejo, jih bo Vstali Gospod že čakal tam, kakor je res razvidno tudi iz Matejevega (Mt 28,16) in Janezovega evangelija (Jn 21).

Tudi sami smo pogosto podobni razkropljenim ovcam brez pastirja, še posebej v časih preizkušnje, v kakršnih se zdaj nahajamo, ko še vedno pred seboj ne vidimo izhoda in ne vemo, kako dolgo bo naša nadloga še trajala. Kamorkoli pa se obrnemo in katerokoli smer uberemo, moramo vedeti, da je naš Gospod že tam in nas na koncu  naše poti že čaka tam, kakor je apostole čakal v Galileji. Božji načrti ne spodletijo nikoli. On je velikonočno Jagnje, ki je bilo žrtvovano, je pa tudi dobri pastir, ki hodi pred svojo čredo in jo varno vodi na zelene pašnike in na osvežujoča napajališča, ki gre za izgubljeno ovco, dokler je ne najde, in svojo čredo vodi k potokom živih voda. Vsem želim veselo in blagoslovljeno Veliko noč! Gospod je vstal, Gospod živi, veselimo in radujmo se ga vsi! Amen.

Carissimi fedeli, fratelli e sorelle! La frase ‘ora andate, dite ai suoi discepoli e a Pietro che egli vi precede in Galilea’ indica la realizzazione della profezia ‘percuoterò il pastore e le pecore saranno disperse’ (Zac 13,7). Gli apostoli, dopo la morte di Cristo profondamente delusi, come due discepoli di Emavs (Lc 24,21), erano pronti per tornare in Galilea, da dove venivano, e il giovane nel sepolcro vuoto ordina alle donne di dire ai suoi discepoli di andare direttamente in Galilea, dove loro sono già preceduti da Lui che li aspetta per confermare la sua risurrezione. I progetti di Dio non falliscono mai. Anche noi tante volte delusi nelle nostre preghiere e nelle nostre aspettative, perdendo la nostra fiducia in Dio, continuiamo per conto proprio, ma il Signore ci aspetta anche dove noi non lo aspettiamo. Lasciamoci sorprendere anche sopportando le prove attuali, il Signore non ci abbandona mai. Auguro a tutti Buona Pasqua. Amen.