Poslovil se je upokojeni škof msgr. Metod Pirih

Pogrebne slovesnosti za pokojnega škofa msgr. Metoda Piriha bodo potekale v četrtek, 25. 3. 2021, v Logu pri Vipavi in na Sveti gori. Pogreb je oblikovan v skladu z željo pokojnega škofa, ki jo je ustno izrazil nekaj dni pred svojo smrtjo.

Ob 8.45 bodo pokojnega škofa pripeljali pred cerkev v Logu pri Vipavi. Dekanijski duhovniki ga bodo prinesli v cerkev in ob 9.00 darovali sveto mašo. Pridruži se jim lahko še nekaj duhovnikov od drugod. Potrebna je vnaprejšnja prijava pri vipavskem župniku g. Alojzu Furlanu.

Od 10.00 dalje bo možnost individualnega poklona in slovesa do pokojnega škofa.
Vse, ki bodo prišli k temu slovesu prosimo, da dosledno spoštujejo varnostne ukrepe za preprečevanje širjenja okužbe. Zlasti upoštevajte smer gibanja, medosebno razdaljo in razkuževanje rok. V cerkvi je obvezna uporaba zaščitne maske. Svetujemo jo tudi zunaj cerkve. Ob izhodu iz cerkve bo vsak lahko vzel spominsko podobico.

Ob 16.00 bo pogrebna sveta maša, ki jo bo daroval koprski škof dr. Jurij Bizjak ob navzočnosti apostolskega nuncija ter predstavnikov škofijskih duhovnikov. Tudi ta sveta maša bo potekala ob upoštevanju varnostnih ukrepov za preprečevanje širjenja virusa. Prisotnost duhovnikov in laikov je omejena. Duhovniki se morajo za prisotnost pri sveti maši prijaviti generalnemu vikarju Škofije Koper po telefonu 041 376 137. Izmed laikov bodo pri pogrebni sveti maši lahko navzoči samo sorodniki pokojnega škofa Metoda.

Da bi lahko bili kot škofijsko občestvo duhovno v molitvi povezani ob pogrebni maši za pokojnega škofa Metoda, bo Radio Ognjišče sveto mašo neposredno prenašal preko zvočne in video povezave.

Po sveti maši bo škof Metod prepeljan na Sveto goro in pokopan v grobnici za glavnim oltarjem. Tudi pokop bo potekal v najožjem krogu škofa, njegovega spremstva in domačih pokojnega škofa.

Ko bodo epidemiološke razmere dopuščale, bo na Sveti gori sveta maša za pokojnega škofa Metoda h kateri bo povabljeno škofijsko občestvo.


Darovanje v spomin na pokojnega škofa Metoda Piriha

Med nami je živa navada, da se spominu pokojnih poklonimo tudi s cvetjem in darovi v dobre namene.

Škof Metod je v svoji oporoki zapisal: »Namesto vencev darujte v namen, ki ga določi škofija.«

Na Škofiji smo pri tem sledili življenjskim prizadevanjem pokojnega škofa. Lahko rečemo, da je njegova posebna pozornost veljala Škofijski gimnaziji Vipava. Sprejel je odločitev o njeni ustanovitvi in gradnji. Neumorno je zbiral sredstva zanjo. Za svoje bivanje v času pokoja si je izbral kotiček v dijaškem domu, da je bil z mladimi. Spremljal jih je s simpatično radovednostjo, predvsem pa s svojo molitvijo. Vesel je bil, da lahko svoja stara leta preživlja v družbi mladih.

Zato vabimo k darovanju v spomin na škofa Metoda za skupnost dijaškega doma ŠGV v Vipavi.
Darove lahko namenite ob slovesu od pokojnega v cerkvi v Logu ali preko bančnega nakazila.
Podatki za nakazilo:
TRR SI56 0400 1004 7452 195 (Škofijska gimnazija Vipava, Goriška cesta 29, Vipava),
nujno navedite sklic SI00 29105,
namen nakazila: »v spomin škofa Metoda dar za DD«

Druga velika skrb pokojnega škofa so bili duhovni poklici. V duhovni oporoki je zapisal: »Duhovniki in bogoslovci ste bili moja posebna skrb.« Spominjamo se, kako goreče je molil za nove duhovne poklice. Zato je drugi namen spominskih darov po smrti škofa Metoda za svete maše za nove duhovne poklice in za svetost duhovnikov. Ob vsaki od teh svetih maš bo seveda veljal molitveni spomin tudi darovalcu daru in pokojnemu škofu.
Darove lahko namenite ob slovesu od pokojnega v cerkvi v Logu ali preko bančnega nakazila.
Podatki za nakazilo:
TRR SI56 1010 0003 5676 886 (Škofija Koper, Trg Brolo 11, Koper),
nujno navedite sklic SI00 23321,
namen nakazila: »v spomin škofa Metoda dar za sv. maše«


Najlepša hvala vsem, ki se škofa Metoda spominjate v molitvi in daritvi.

 

Škof Metod Pirih

Upokojeni koprski škof Metod Pirih se je rodil 9. maja 1936 v Lokovcu. Po osnovni šoli v domačem kraju je obiskoval klasično gimnazijo v pazinskem semenišču, kjer je leta 1956 maturiral. V Ljubljani je v letih 1956-63 študiral na teološki fakulteti in vmes opravil dvoletni vojaški rok. Nadškof Jože Pogačnik ga je 29. junija 1963 posvetil v duhovnika. Po posvečenju je bil eno leto kaplan v Solkanu, nato pa deset let tajnik škofa Janeza Jenka. Leta 1974 je odšel na podiplomski študij v duhovnosti v Rim (Teresianum), kjer je dosegel magisterij (Naslov naloge: Duhovnikovi sodelavci v Cerkvi na Slovenskem). Od leta 1976-84 je bil spiritual (duhovni voditelj) v bogoslovnem semenišču v Ljubljani, leta 1984 pa je nastopil službo generalnega vikarja (škofovega »namestnika«) v Kopru. 25. marca 1985 je bil imenovan za koprskega škofa pomočnika, (koadjutorja – s pravico nasledstva). Leta 1987 (16. aprila) je postal škof ordinarij koprske škofije in opravljal to službo petindvajset let – do upokojitve 23. junija 2012. Po upokojitvi se je naselil v dijaškem domu Škofijske gimnazije v Vipavi, kjer je 23. marca 2021 umrl.

Napisal je več člankov s področja duhovne teologije ter izdal nekaj knjig z duhovno vsebino: Z veseljem služiti Bogu, 1983; Spreobrnite se in verujte evangeliju, 1997; Pisma duhovnikom za veliki četrtek, 2006. Poleg člankov je objavljenih veliko pogovorov s škofom Pirihom v časopisih ter na radiu in televiziji.

Vodil je veliko duhovnih vaj zlasti za duhovnike pa tudi druge skupine ljudi, predvsem pa sej posvečal osebnim stikom z ljudmi, bodisi z vernimi, pa tudi z ljudmi drugih prepričanj. Znan je bil po svoji blagosti in dialoški drži.

 

 

Na spodnji povezavi si lahko ogledate portret Vate zaupam, portret škofa msgr. Metoda Piriha

https://4d.rtvslo.si/arhiv/obzorja-duha/174739070