Pridiga škofa Jurija Bizjaka na veliko noč

Med prilikami o nebeškem kraljestvu je v Matejevem evangeliju tudi prilika o kvasu: ‘Nebeško kraljestvo je podobno kvasu, ki ga je žena vzela in zamesila v tri merice moke, dokler se ni vse prekvasilo’ (Mt 13,33). Prispodoba lepo nakazuje delovanje in širjenje nebeškega kraljestva, ki deluje odznotraj in navznoter, ki prečiščuje srce in plemeniti značaj. 

Kvas vsebuje glivice kvasovke, ki se hranijo s sladkorjem in sladkor pretvarjajo v ogljikov dioksid in alkohol. Ustvarjeni plin testo ‘dviguje in rahlja’, zato so živila, ki vsebujejo kvas, bolj okusna in lažje prebavljiva ter bolj hranilna. In tudi nebeško kraljestvo je kakor kvas, ker je tudi družba, ki je bolj pregnetena s krepostmi nebeškega kraljestva, bolj okusna in lažje prebavljiva ter bolj hranilna. 

Kakor vsa druga znamenja, pa je tudi kvas dvopomensko znamenje; predstavlja lahko kreposti nebeškega kraljestva, predstavlja pa lahko tudi grešnosti zemeljskega kraljestva: napuh in lakomnost in poželjivost. Zato apostol Pavel v drugem berilu velikonočne nedelje naroča Korinčanom, naj postrgajo stari kvas hudobije in zla in se hranijo s presnim kruhom iskrenosti in resnice. 

Nekakšna grešnost zemeljskega kraljestva pa je tudi nalezljiva nadloga, s katero se v sedanjem času otepamo sami in z nami ves svet. Tudi ponovno doživetje Kristusove zmage nad smrtjo naj nas spodbuja in naj nam daje upanje, da bomo s skupnimi močmi polagoma uspeli postrgati tudi ta stari kvas kužnosti in nadušljivosti in bomo zopet zadihali zdravo in prečiščeno, sveže in rezko ozračje nebeškega kraljestva. Vsem želim obilje izdatnih in okusnih jedi za dušo in telo. Gospod je vstal! Aleluja! 

 

Msgr. dr. Jurij Bizjak, koprski škof