Pridiga škofa Metoda Piriha pri sveti maši na velikonočno vigilijo v Vrhpolju

Zbrali smo se v tej prelepi cerkvi za obhajanje velikonočne vigilije, podelitve zakramentov uvajanja katehumenom Marku in Roku in za slavje prve velikonočne maše.

Župniku Janezu, vsem vam in vašim domačim, vsem Vrhpoljcem iz srca voščim obilo velikonočnega veselja, notranjega miru in poguma v nadaljnji hoji za Kristusom.

Kristus, ki je premagal smrt, je vstal od mrtvih in živi. To je razlog in vir našega veselja. Te resničnosti obhajamo v bogoslužnih obredih, zlasti v sveti evharistiji in v zakramentih.

Tu pred nami sta katehumena brata Marko in Rok, kandidata za sv. krst, birmo in obhajilo. Prisrčno ju pozdravljamo in sprejemamo v cerkveno občestvo.

Zahvaljujem se vama, da sta se odločila za ta korak in prehodila pot uvajanja, pa tudi vsem, ki so vaju pripravljali na zakramente, vama stali ob strani, za vaju molili in vsem, ki bodo podpirali vajino nadaljnjo rast v veri.

Sv. krst je prvi in najpotrebnejši zakrament, s katerim vstopamo v Cerkev. Po milosti sv. krsta prihaja v nas Kristus s svojimi obilnimi darovi. Od krsta naprej Gospod hodi in potuje z nami, nas prosi, naj skupaj z njim vstopamo v naš čas in v zgodovino, da bomo v svet prinašali evangeljskega duha, ga plemenitili, se odpovedovali sebičnosti in egoizmu in se odpirali potrebam bližnjih ter sprejemali vse ljudi kot brate in sestre.

Vse to bomo izrazili z odpovedjo hudemu duhu in z izpovedjo vere.

Božja ljubezen je tista, ki lahko preobrazi vsakega človeka in da razcveteti tista področja v našem srcu, ki še niso obdelana.

Pustimo se preroditi vstalemu Gospodu, pustimo, da moč njegove ljubezni preobrazi naše življenje, da postanemo orodje Božje dobrote, kanali po katerih bo Bog lahko namakal našo zemljo ter dal zacveteti pravičnosti in miru.

Naj vstali Jezus preobrazi smrt v življenje, naj spremeni sovraštvo v ljubezen, maščevanje v odpuščanje, vojne in teroristične napade pa v mir. Naj vstali Jezus prinese tolažbo vsem žrtvam naravnih nesreč in nas naredi za odgovorne varuhe stvarstva.

Brez vere v velikonočno skrivnost človek nima nikakršne svetle in vesele perspektive za prihodnost. Velikonočna skrivnost pomeni zmago nad smrtjo, nad grehom, nad nesmislom življenja, zmago nad obupom in propadom.

Naše krščansko življenje je tesno povezano z vero v vstalega Kristusa. Treba se je upodabljati po Njem, dokler se Kristus ne izoblikuje v nas.

Pesnik Kurt Marti pravi tole: »Sprašujete me: Kako je z vstajenjem? Ne vem. Kako je Kristus vstal od mrtvih? Ne vem. Je sploh vstajenje mrtvih? Ne vem. Vem samo to, da je vstajenje živih, tistih, ki v življenju sledijo vstalemu Gospodu. V to verujem. Kristjan sem zato, ker je moje upanje vstali in živi Kristus, sedaj in vekomaj«.

Naj bo vstali Kristus upanje in življenje tudi za naša katehumena Marka in Roka in za nas vse.

 

Msgr. Metod Pirih
Upokojeni koprski škof