Romanje bolnikov, njihovih spremljevalcev in zdravstvenih delavcev v Lurd

Bolniška župnija pod vodstvom bolniškega duhovnika Mira Šlibarja v Ljubljani v sodelovanju z Nadškofijo Gorica sedmo leto zapored organizirajo romanje za bolnike, njihove spremljevalce in zdravstvene delavce v Lurd v Franciji z vlakom in letalom. Romanje bo od sobote, 23. do petka, 29. junija 2012, potekalo pod geslom Moliti rožni venec z Bernardko. Iz domovine se ga bo udeležilo okrog 60 oseb, pridružili pa se bodo tudi nekateri Slovenci iz zamejstva in Italije. Romarje bodo spremljali upokojeni koprski škof msgr. Metod Pirih in štirje duhovniki. Posebnost letošnjega romanja bo tudi prt, ki so ga izdelale klekljarice iz celega sveta. Na dan državnosti, v ponedeljek, 25. junija 2012, bo ob 6.45 slovenska maša pri lurški votlini, ki jo bodo tudi neposredno prenašali na internetni strani Lourdes France tv.

Romanje v Italiji na poseben način podpira ustanova UNITALSI (Unione Nazionale Italiana Trasporto Ammalati a Lourdes e Santuari InternazionaliItalijanska narodna zveza za transport bolnikov v Lurd in mednarodna romarska središča).

Posamezniki ali ustanove romanje bolnikov podpirajo tudi s prostovoljnimi darovi, s pomočjo katerih bolniška župnija udeležbo lahko zagotovi večjemu številu zainteresiranih oseb.

Dodatne informacije dobite na sedežu bolniške župnije na Trubarjevi cesti 82 v Ljubljani, tel. 01/232–04–49, GSM: 041/613–378 e-naslov: bolniska.zupnija@rkc.si.

 

Kratka predstavitev Lurda

Lurd (francosko Lourdes) je mesto in romarsko središče v jugozahodni Franciji. Do sredine 19. stoletja je bilo trgovsko mestece ob vznožju Pirenejev z gradom kot glavno znamenitostjo. V letu 1858 se je razširila vest, da se je na njegovem obrobju revni deklici Bernardki Soubirous (1844–1879) prikazala Devica Marija. Tja so posledično začele prihajati množice romarjev in turistov in Lurd je danes eno od glavnih svetovno znanih krščanskih romarskih središč.

Lurd vsako leto obišče okrog 6 milijonov romarjev in turistov. Številni med obiskovalci so bolniki, ki upajo tudi na ozdravitev s pomočjo lurške vode, ki ima zdravilne učinke. Ljudje jo pijejo in se z njo umivajo. Mesto je od leta 1860 obiskalo več kot 200 milijonov obiskovalcev. Znanih je več čudežnih ozdravitev, ki jih je priznala in potrdila tudi uradna Cerkev.

Pročelje Bazilike Rožnega venca je od decembra 2007 opremljeno z mozaikom slovenskega umetnika p. Marka Ivana Rupnika iz Centra Aletti v Rimu.