Škofovska sinode z naslovom Za sinodalno Cerkev: občestvo, sodelovanje, poslanstvo

Od leta 2021 do leta 2023 bo potekala sinoda z naslovom: Za sinodalno Cerkev: občestvo, sodelovanje in poslanstvo. Tema sinode je sinodalnost sama – se pravi način, kako v cerkvi živimo naše občestvo, kako smo pripravljeni poslušati, iskreno govoriti, tudi o izzivih, kako poteka sodelovanje med laiki in hierarhijo, kako so v naša občestva vključeni obrobni, kako čutimo soodgovornost..

Cilj sinode ni izdelati poročila, temveč sprožiti proces boljšega poslušanja v naših občestvih, kar naj privede do prenove Cerkve v konkretnem življenju.

V Rimu se je sinoda o sinodalnosti začela v nedeljo, 10. oktobra, s sveto mašo, ki jo je ob 10. uri v prisotnosti vernikov v baziliki sv. Petra daroval papež Frančišek.

Za našo škofijo pa bo odprtje sinode v stolnici v Kopru v nedeljo, 17. 10. ob 17h, ko bomo srečanje začeli z molitvijo večernic, nato pa bo sledila predstavitev sinode. Na to srečanje ste vabljeni dekani in prodekani in po dva predstavnika laikov iz posamezne dekanije, pa tudi drugi duhovniki, redovnice in redovniki, in laiki pod pogoji, ki so sedaj v veljavi za obvladovanja razmer preprečevanja okužbe zaradi Covida 19.

Prav je, da odprtje sinode podpremo z molitvijo, ki je tudi uradna molitev sinode. To nedeljo ste povabljeni, da se v župnijah vključite v dogajanje sinode, ki vključuje skupno pot. Predstavniki dekanij bodo na odprtju sinode dobili tudi simbol, ki bo izražal pot sinode.