Dnevnik hvaležnosti

Papež Frančišek mladim predlaga, da si zvečer zapišejo v zvezek to, kar se jim je čez dan zgodilo. Tako bodo bolje razumeli velike stvari, ki jih Gospod dela za vsakogar od nas. Pod njihovimi rokami bo nastajal pravi pravcati duhovni dnevnik. Kot dober začetek vam predlagamo pisanje dnevnika hvaležnosti.   Hvaležnost nas odpira Bogu in odpira tudi vrata naši sreči. Mislimo, da smo hvaležna oseba, ker dostikrat izrečemo hvala. Pravzaprav pa resnična hvaležnost presega zgolj zahvaljevanje, ko prejmemo darilo ali ko kdo kaj naredi za nas.

Kako pisati dnevnik hvaležnosti

Tukaj je nekaj preprostih korakov.

  1. Naredi to zvečer, preden greš spat.
  2. Vzemi si 10 minut zase. Naredi globok vdih in zberi se v mislih. Pokliči Svetega Duha.
  3. Preleti svoj dan in najdi tri ali pet stvari, za katere si hvaležen-a. Lahko so to dogodki, situacije, predmeti, osebe.
  4. Zapiši v svoj dnevnik datum in kratek seznam hvaležnosti. Pri vsaki stvari zapiši tudi »zakaj« si hvaležen-a zanjo.
  5. Preberi napisano, izroči Bogu in odloži dnevnik.
  6. Zaspi z mislijo na teh pet točk. Hvaležnost bo začela rasti.

Dnevnik naj postane nekaj tvojega osebnega. Vanj zapiši karkoli in zavedaj se, da ga nihče drug ne bo bral, kot le ti. Bolj se nanj navežeš, če je stara klasika: beležka in pisalo. Ko vanj dodaš izrezke ali nalepke, postane še lepši. Postavi ga na vidno mesto, saj že pogled nanj aktivira vse lepo, ki ga v življenju prejemaš od Boga. Za dnevnik lahko seveda uporabiš tudi kakšno aplikacijo, kot je na primer Thanks Diary za Android. Opomnik, ki ga ima, je lahko zelo uporabna stvar.

Dnevnik ti pomaga rasti

Piši svoj dnevnik hvaležnosti cel mesec, vsak dan. Če ti je težko, začni 3-4 krat na teden. Tvoj dnevnik bo postal opis tvoje rasti. Odkril-a boš stvari, ki jih Gospod dela zate vsak dan in si jih sedaj sposoben-a videti. V enem mesecu se bo spremenil-a. Ne spreglej še enega predloga. O svoji poti hvaležnosti se pogovori z odraslim, ki ti bo prisluhnil. To naj bo duhovnik, posvečena sestra ali kdo od poročenih. Dogovori se z njim za kratko srečanje. Stori to  med 15 in 20 dnem pisanja dnevnika hvaležnosti. Povedal-a mu boš samo tisto, kar želiš. A prav to ti bo pomagalo, da boš jasneje videl-a duhovno pot, po kateri hodiš. Je ta mesec že pravi mesec za tvoj dnevnik hvaležnosti?

Kateheza o hvaležnosti

Datoteke