Duhovne spodbude katoliškim vernikom v času koronavirusa

Zbrali smo nekaj duhovnih spodbud katoliškim vernikom:

1. Dnevno prebiranje Božje besede ali brevirja (www.hozana.si)
Vsak dan verniki naj preberejo odlomek dnevne Božje besede in premišljujejo o vsebini. Berila, psalm in evangelij so navedeni v katoliških koledarjih ter na spletni strani www.hozana.si. Lahko zmolijo del ali celoten brevir.

Slovenska katoliška založba Družina preko revije Magnificat ponuja v času, ko so zaradi izrednih razmer odpovedanesvete maše in je omejen dostop do bogoslužnih prostorov, prost dostop do vseh molitvenih vsebin. V postnem času vse do velike noči odpirajo popolnoma prost dostop do bogoslužno-molitvene revije Magnficat v spletni obliki. Za vsak dan so na voljo: dnevna berila, evangelij, mašna besedila, jutranja in večerna molitev,mediatcije, življenjepisi svetnikov in razmišljanja. Revija je dostopna na pametnih telefonih ali na računalniku.

2. Spremljanje molitve (rožni venec, adoracija Najsvetejšega ipd.) ali svete maše preko spleta oz. radia ali televizije.
Nacionalne in lokalne medijske hiše ter številne župnije ponujajo prenos v živo svetih maš, adoracije Najsvetejšega zakramenta ter drugih molitev. Prenos je mogoče spremljati tudi na socialnih omrežjih. Verniki naj dejavno spremljajo vsaj nedeljsko sveto mašo preko medijev.

3. Prejem duhovnega obhajila
Škofje ordinariji do preklica podeljujejo slovenskim katoličanom spregled od dolžnosti udeležbe pri nedeljski sveti maši. Verniki naj nadomestijo odsotnost od svetega bogoslužja z molitvijo, postom, dobrimi deli, prebiranjem Božje besede, spremljanjem svete maše po radiu, TV oziroma spletu ter s prejemom duhovnega obhajila.

4. Molitev za zdravje
V času epidemije škofje vabijo vse duhovnike, redovnike, redovnice in vernike, da molijo molitev za zdravje.

5. Sveta tihota
»Brez tihote Bog izgine v hrupu. Če svet ne bo ponovno odkril tihote, je izgubljen. Potem se zemlja pogreza v nič. Dnevi v tihoti, samoti in popolnem postu so velika pomoč. So neverjetna milost, počasno očiščevanje, osebno srečanje z Bogom … Dnevi v tihoti, samoti in postu, ko se hraniš samo z Božjo besedo, človeku omogočajo, da usmeri svoje življenje k bistvenemu« (kard. Robert Sarah, Moč tihote, misel št. 134).

Vernike vabimo, da namenijo čas sveti tihoti.

6. Kateheza za 3. postno nedeljo (Slovenski katehetski urad)
Prenos datoteke 

7. Prostovoljstvo
Slovenska karitas je v sklopu programa youngCaritas  pričela z vseslovenskim povabilom mladim, da izrazijo pripravljenost za sodelovanje v predvidenem  prostovoljskem delu za zagotavljanje pomoči ljudem v stiski v času epidemije. V sklopu prostovoljskega projekta NAŠ KRAJ, NAŠE SRCE se mladi lahko prijavijo za nudenje pomoči ranljivim skupinam v lokalnem okolju.

8. Marijine pesmi
Povezava do Marijinih pesmi, pesmi z notami ter Mladinska pesmarica.