Križev pot po piranskih cerkvah

V soboto, 13. aprila 2019, ob 17. uri bo v cerkvi sv. Petra v Piranu odprtje 19. razstave Križev pot po piranskih cerkvah akademskega slikarja Lucijana Bratuša.

O Križevem potu Lucijana Bratuša je Dejan Mehmedovic zapisal: »Tematika Križevega pota je pogosti izziv za likovne ustvarjalce. Bratuš se skozi dolgoletno ustvarjanje posveča figuri, ki jo v procesu stilizacije usmerja v abstrakcijo. Gre za slikarski pristop, kjer avtor izpostavlja pomembnost medčloveških odnosov. Njegov likovni izraz, ki ga kot vztrajni raziskovalec oblike razvija že desetletja, je prepoznaven.« Med deli Bratuševega uveljavljenega opusa je tudi Križev pot, ki je nastal za nekdanje Malo semenišce v Vipavi. Le-tega je leta 1981 blagoslovil škof Janez Jenko, Otmar Črnilogar je o križevem potu napisal, da se je potrebno poglobiti v vsako od štirinajstih postaj ter hkrati križev pot dojeti kot nerazdružljivo celoto ter čutiti stvari, ki se jih ne moremo naučiti v šoli in iz knjig; med le-te spadata ljubezen in trpljenje.

Lucijan Bratuš je rojen 16. februarja 1949 v Vipavi. Leta 1967 se je vpisal na Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je leta 1971 diplomiral na oddelku za slikarstvo (prof. Nikolaj Omersa, Maksim Sedej) ter leta 1973 končal specialko za grafiko pri prof. Marjanu Pogačniku. Od leta 1974 do 1995 je imel status samostojnega kulturnega delavca. Kot pedagog na ALUO UL je deloval od leta 1987, 2001 je bil izvoljen v naziv izredni profesor in leta 2007 je postal redni profesor za področje vizualnih komunikacij; leta 2015 se je upokojil. Ukvarja se s slikarstvom, grafiko, kaligrafijo in tipografijo. Od leta 1970 razstavlja samostojno ter sodeluje na skupinskih razstavah doma in v tujini. Za svoje delo je prejel 16 nagrad in priznanj. Udeležuje se likovnih kolonij in simpozijev. Živi in ustvarja v Ljubljani in Vipavi.

ZGIBANKA