Kvatrnica na Mirenskem Gradu

Pretekli konec tedna so na Mirenskem Gradu praznovali praznik Žalostne Matere Božje in kvatrnico. Romarji od blizu in daleč so se zbrali v molitvi za duhovno prenovo Cerkve na Slovenskem. 

V petek so vernike spodbudili k postu, ki je temelj osebne duhovne rasti. V soboto zvečer je lazarist Peter Žakelj daroval sveto mašo za prenovo Cerkve na Slovenskem. Poudaril je, da moramo kljub bolečini ob družbenih in osebnih porazih po zgledu Marije vedno ohraniti upanje, vztrajati z jasnim pogledom na križ in ostati učenci. »Prva Cerkev je vstala iz polomije greha apostolov in ljudstva. Tudi ponovno rojstvo Cerkve se bo zgodilo iz iste polomije, vendar le, če bomo skupaj vztrajali v molitvi, v iskrenem podeljevanju svoje nemoči, grešnosti in križev, ter vse upanje stavili v Jezusa, ki je vedno nov začetek.«

Sledila je procesija z lučkami in petimi litanijami, nato pa molitveno bdenje ob kipu Žalostne Matere Božje. Molitev so oblikovale družine, študentje iz Študentskega doma Vincencij, mladina, ki se zbira na Mirenskem Gradu, dijaki Škofijske gimnazije Vipava, člani Delavnice molitve in življenja, Marijine sestre, sestre Usmiljenke, Škofijski odbor za družine, zakonski pari ter skupnost Betlehem. Marijo so v ubrani molitvi prosili po različnih namenih, predvsem pa za lepše odnose v družinah. Veliko romarjev je do polnoči vztrajalo v zavetju Žalostne Matere Božje.

V nedeljo, 22. septembra, je slovesno sveto mašo vodil generalni vikar Slavko Rebec ob somaševanju domačih sobratov lazaristov in okoliških duhovnikov. Poudaril je, da je Cerkev, ki jo pogosto imenujemo Kristusova nevesta, danes žal bolj podobna razcapani dekli. Navzoče je spodbudil, naj se zavedajo svoje grešnosti in se zato med sabo ne obsojajo, temveč naj drug za drugega molijo, si odpuščajo in iščejo pot naprej. Tako bo Cerkev spet dobila podobo, ki ji pripada.

Sveti maši je sledilo odprtje razstave Moj pogled na Mirenski Grad. Razstava je nastalav sodelovanju z osnovno šolo Miren v okviru projekta Stičišče generacij Mirenski Grad, ki poteka pod okriljem Strategije lokalnega razvoja LAS V objemu sonca. Učenci so z različnimi tehnikami prikazali podobo Mirenskega Gradu. Gost razstave zgodovinar dr. Vojko Pavlin, specialist za zgodovino Goriške, je navzočim predstavil nova dognanja o zgodovini Mirenskega Gradu. Zaselek Japnišče, kamor je spadal tudi Mirenski Grad, je namreč pripadal goriškim grofom, medtem ko je Miren spadal pod Devin. To nam odpira nove poglede na nastanek in pomen Mirenskega Grada, vendar bodo potrebne nadaljnje raziskave.

Praznovanje se je sklenilo ob prijetnem druženju in pogostitvi s tradicionalnim jabolčnim štrudljem, ki so ga pripravili domačini ter prostovoljci iz Društva prostovoljcev VZD skupaj z brezdomci. Pri pogostitvi so sodelovali mladi iz mladinske skupine Mirenski Grad ter skavti iz stega Nova Gorica 1.

Naj Žalostna Mati Božja, ki je mati upanja in Mati Cerkve, še naprej bdi nad vsakim izmed nas in nam pomaga pri iskanju poti za lastno rast in prenovo celotne Cerkve.

 

Janja Završnik