Mašni plašči

V prihodnjem letu bomo obeležili 1500-letnico prihoda škofa Nazarija na škofijski sedež v Koper in bližajoči se prihod njegovega 52. naslednika.

Da bi obeležili to častitljivo obletnico, smo se odločili ustvariti posebno serijo unikatnih mašnih plaščev. Načrti za mašne plašče bodo vsebovali idrijsko čipko.

Motivi za vzorce čipk so vzeti iz starokrščanske plošče, iz časa sv. Nazarija (6. stoletje), ki so jo nedavno odkrili ob prenavljanju stolnega kora.

 

 

Plašč v odtenku bele barve bo krasila porta v zlati barvi, na kateri bodo na prednji strani trije bizantinski križi, trije Kristusovi monogrami (IX) in en grb škofije. Na zadnji strani zlate porte pa bodo štirje bizantinski križi, trije Kristusovi monogrami (IX) in en Marijin monogram (MA). Glej sliko.

Vabimo vse, ki bi želeli sodelovati pri tem projektu, da spodaj preko spletnega obrazca oddaste svojo prijavo.
Vsem prijavljenim bomo nato poslali podrobna navodila in načrte za izdelavo čipk. Naj nas tudi nitke narejenih čipk skrivnostno povežejo našo škofijo.

Hvala vam za vaše sodelovanje in predanost temu posebnemu projektu. Skupaj bomo ustvarili nekaj izjemnega, kar bo odsevalo častitljivo zgodovino naše škofije.

Motivi:

Bizantisnki križ

125 x 125 mm
Idrija 30 smetana.
zunanji križ = 6 p.
notranji križ = 4 p.
5,5-6,5 ur klekljanja.

 

 

 

 

Kristusov monogram (IX)

125 x 125 mm
Idrija 30 smetana

Zunanji ris = polpremet 10 p.
Notranji krog-srčki = 8 p.
zunanji križ = 5 p.
notranji križ = 4 p.
8-9 ur klekljanja.

 

 

 

Marijin monogram (MA)

R =125 mm.

Vzorec lahko vsaka klekljarica
skleklja po svoje. Skupen je
samo kvadratek zgoraj.

 

 

 

 

 

Škofijski grb (sonce)

6 parov klekljev.
8-10 ur klekljanja.
Zahteven vzorec zaradi vogalov.