Nedelja mladih, 12. september

Leta 2020 je papež Frančišek za vesoljno Cerkev določil, da se svetovni dan mladih praznuje na nedeljo Kristusa Kralja. V prejšnjih letih je bila nedelja mladih na cvetno nedeljo. Pri tem je dal krajevnim Cerkvam možnost, da praznovanje nedelje mladih prestavijo na drug datum. Zaradi tradicije, ki jo ima Stična mladih v mladinski pastorali, so škofje podprli predlog Urada za mlade, da nedeljo mladih praznujemo 2. nedeljo v septembru, teden mladih pa v tednu od nedelje mladih do Stične mladih.

Geslo tedna in nedelje mladih 2021
je enako kot na Stični mladih:
»Utrdi moje korake.«

V navodilu k obhajanju svetovnega dneva mladih je zapisano, naj organizatorji mlade povabijo k sodelovanju že v fazi priprav – in sicer v »sinodalno-misijonarskem slogu«. Pomembno je tudi, tako piše, da praznik ne bo omejen zgolj na mlade katoličane.

Prenos nedeljske svete maše iz Idrije
na Radiu Ognjišče.

Prvo navodilo uresničimo, če mlade predhodno vključimo v pripravo bogoslužja, z razmišljanjem ob evangeliju in sestavljanju prošenj za vse potrebe. Navodilu o širši vključenosti mladih pa se bomo morali posvetiti v naslednjih letih, da postane to nedelja vseh mladih. Najpomembnejše sporočilo za vse udeležence naj bo: »Sprejmite Kristusa! Pozdravljajte ga kot Kralja v svojem življenju!«

S pričakovanjem čakamo poslanico za letošnji 36. svetovni dan mladih, ki jo bo papež Frančišek izdal v jeseni in v njej ponovno povabil k srečanju v Lizboni poleti 2023. Tudi v Sloveniji bomo v tem letu že objavili možnosti za udeležbo mladih na tem srečanju, ki je za mlade otipljivo znamenje vesoljnosti Katoliške Cerkve.