Nekaj namigov – gradimo hlev

NEKAJ NAMIGOV ZA DRUGI TEDEN:

otroci, mladI: 

Premagaj lenobo, vstani s kavča (papež Frančišek mladim), poglej okoli sebe ugasni televizijo, odloži mobitel. Bodi bogat in podari malo svojega časa sošolcu, prijatelju, sosedu, bratu, sestri. Povabi starše, da se skupaj igrate. Pojdite zvečer med tednom k sveti maši.

Ali pa stopi do sošolca, ki je prišel s tuje dežele, ne zna niti jezika in se še ni dobro vključil. Lahko postane tvoj prijatelj. V njem je jezus, ki te bo vesel.

odrasle: mogoče opaziš, da se je brat, sin v že tako občutljivih letih zaprl vase, postal osamljen, nerazumljen. Lahko previdno pristopiš, ga do konca poslušaš, razumeš? Mu podariš upanje? Mogoče pa je kakšen sodelavec/ka, ki je od drugod, druge vere…. Pristopi in se zanimaj zanj/o, kako mu/ji gre, kako živi.

Ali pa v vasi živi kdo, ki govori drugi jezik  in je malo zapostavljen/a. Najdi priliko, da z njo/im spregovoriš in mu/ji daš občutek sprejetosti. V njem/njej bo sprejet Jezus in tvoj dom bo postal večji, ne boš ujet v decembrski pritisk časa.

NEKAJ NAMIGOV ZA PRVI TEDEN:

Otroci: 

Lahko se odrečeš iskanju pozornosti, primerjanju z drugimi. Približaj se tistemu, ki ti je neprijeten, zoprn, neprijazen … mogoče je to sošolka, sošolec, lahko ga/jo povabiš zraven v igro. Lahko se mu/ji nasmehneš, lahko se ponudiš za pomoč pri nalogi, učenju ali pa ponudiš priboljšek. …

Odrasli: 

Mogoče je to sosed, soseda. Poišči priložnost, da prijazno voščiš dober dan, spregovoriš kaj lepega, mogoče celo povabiš na kavo, sok … ali mu/ji podariš nekaj, kar ima rad/a. Mogoče je to sodelavka ali sodelavec, s katerim si se oddaljil, tudi če je tečen, len, opravljiv, nesramen. Moli zanj/o in poglej ga/jo tako, kot jo/ga vidi Bog. Osebno molitev doma ta teden zamenjaj s skupno. Moža, ženo doma pričakaj z nasmehom. …