Odkrivanje Markovega evangelija

V sredo, 26. novembra 2014, ob 19. uri, v Rotundi blaženega Elija (Dijaška ulica, Koper) bo potekal pogovorni večer s koprskim škofom dr. Jurijem Bizjakom. Namen pogovora je predstaviti Markov evangelij (Mr), ki ga bomo brali pri nedeljskih sv. mašah v prihajajočem  cerkvenem letu B.

Skušali bomo iskati odgovore na naslednja in še mnoga druga vprašanja:
–      Kdo je pisec Mr? Je Mr najstarejši med evangeliji? Kaj je posebnost Mr? V čem se Mr glede zgradbe in sporočila razlikuje od Matejevega in Lukovega evangelija, ki sta skoraj enkrat daljša od Mr? V kakšnih okoliščinah in za katere bralce je bil Mr napisan?
–      Kako je Mr sestavljen? Kakšno pot v Mr prehodi Jezus (Galileja, tri napovedi trpljenja in smrti, Jeruzalem…)? Je Jezus »Davidov sin«; kaj hoče povedati Jezus v Mr 12, 35?
–      Kakšno vlogo v Mr igra »Jezusov predhodnik«, ki Jezusu pripravlja pot, glede na Jezusovo poslanstvo? V kakšnih političnih okoliščinah je bil obglavljen? Kaj zgodovina ve povedati o kralju Herodu?
–      Kako Mr išče odgovor na vprašanje: »Kdo je Jezus?« Kako je na Jezusa gledal Janez Krstnik, apostoli, farizeji, Herod, zgodovinar Jožef Flavij…?
–      Kako so v Mr opisani prvi kristjani? Kaj iz Mr zvemo o odnosu med Judi, kristjani in Rimljani? Je bilo porušenje judovskega templja predvidljivo?
–      Kako Mr gleda na vprašanje prizadevanja za mir, na vprašanje preganjanja kristjanov, in odločitve pričevanja za Kristusa, ki je povezana z mučeništvom; kar je tudi izkušnja mnogih kristjanov v Iraku, Nigeriji, Pakistanu, Indiji in drugod po svetu v l. 2014?

Vabljeni!

                                                                                                Rotunda blaženega Elija                                                                                                         

Kontaktna oseba:
Bogdan Vidmar
bogdan.vidmar8@gmai.com
Tel.: 051 323 165