Teden karitas v Koprski škofiji

Geslo letošnjega Tedna karitas, ki ga sporoča Karitas v Sloveniji je »V družini sem doma« in poteka od 24. do 30. novembra. S tem geslom želi Karitas v slovenski prostor sporočiti, da je družina tista varna skupnost, kjer se najprej rojeva ljubezen, solidarnost in pomoč. Vzorci v družini so za vsakega človeka iztočnica  za življenje in solidarnost v družbi.

Dogodki:

–       V sredo, 26.11. je že tradicionalno romanje sodelavcev karitas k maši na Ponikvo in generalko Klic dobrote v Celje.  Iz koprske škofije gre navadno 6 avtobusov. Na večernem Klicu dobrote, ki ga bosta prenašala TV Slovenija in radio Ognjišče se bodo zbirala sredstva za pomoč ljudem v stiski. Po razdelitvenem ključu prejme Škofijska karitas Koper 15 % od vseh zbranih sredstev.

–       V četrtek, 27.11. je v večini Centrov karitas dan odprtih vrat , ki je namenjen predstavitvi različnih  stisk, s katerimi se sodelavci Karitas pri svojem delu srečujemo in  karitativnih programov, s katerimi na te stiske odgovarjamo. Poleg zainteresirane javnosti so še posebej povabljene birmanske in druge skupine.

V Škofijski karitas Koper je po območnih in dekanijskih Karitas 13 Centrov karitas (Bovec, Tolmin, Nova Gorica, Grgar, Ajdovščina, Idrija, Postojna, Pivka, Sežana, Ilirska Bistrica, Koper, Portorož in Izola), kjer se izvajajo programi materialne in nematerialne pomoči ljudem v stiski. Na področju koprske škofije je preko 3000 družin in več kot 1000 posameznikov, ki prejemajo materialno pomoč. V lanskem letu je bilo razdeljene več kot 400 ton hrane.

–       V četrtek, 27. 11. ob 11. uri bo  v prostorih Škofijskega ordinariata v Kopru tiskovna konferenca, kjer bo predstavljen nov Center karitas v Kopru. Sodelujejo: Koprski škof dr. Jurij Bizjak, Predsednik Istrske območne karitas Franc Prelc in voditeljica Pavla Brec ter stolni župnik dr. Primož Krečič.

–       V soboto, 29. novembra bo ob 9. uri v Koprski stolnici sveta maša, nato bo na Trgu Brolo 9  škof dr. Jurij Bizjak blagoslovil novi Center karitas v Kopru. Prostore je škofija pridobila v okviru gradnje novega arhiva in adaptacije drugih prostorov.

Istrska območna karitas izvaja programe materialne pomoči ter spremljanja in svetovanja prejemnikom pomoči v Kopru, Portorožu in Izoli. V zadnjem času je zaradi odpovedi najemne pogodbe nastal problem skladišča v Kopru. Škof Bizjak je zaznal stisko sodelavcev Karitas in se intenzivno vključil v iskanje primerne rešitve.

V Centru karitas Koper prejema materialno pomoč preko 400 družin in posameznikov iz župnij: Koper – stolnica, Koper – sv. Marko, Ankaran, Škofije, Dekani, Predloka, Sočerga, Bertoki, Sveti  Anton, Šmarje, Marezige in Krkavče – Koštabona. Letno razdelijo več kot 35 ton hrane in drugih potrebščin. Pomagajo tudi pri plačilu položnic, ki so za družine in posameznika nujne za življenje. Vse delo v zvezi s skladiščem, razdeljevanjem, spremljanjem družin in posameznikov ter vodenjem dokumentacije je opravljeno prostovoljno.

–       30.11. nedelja Karitas je namenjena predstavitvi delovanja Karitas po župnijah.. Nabirka te nedelje je namenjena družinam in posameznikom v stiski. Nakaže se na škofijo, ta pa bo 2/3 nakazala na Škofijsko karitas in 1/3 na Dekanijsko karitas.

                               Matej Kobal, ravnatelj ŠK Koper

 

Pripravila: Jožica Ličen, namestnica ravnatelja Škofijske karitas Koper, Gsm 041 429 713