Pogovori v Rotundi svetega Elija – Predstavitev papeževe okrožnice Hvaljen, moj Gospod

V sredo, 7. oktobra ob 20. uri, v Rotundi svetega Elija (Dijaška ulica, Koper) bo predstavitev papeževe okrožnice Hvaljen, moj Gospod (Laudato si’). Gost večera bo dr. Igor Bahovec. Pogovor bo vodil Bogdan Vidmar.

 

·      »Krik stvarstva«: kateri so simptomi in vzroki oziroma korenine sedanje ekološke krize? Zakaj moramo spremeniti smer ter si prizadevati za skupno dobro našega skupnega doma?
·      Kakšen svet želimo zapustiti tistim, ki bodo prišli za nami? Kaj predlaga papež Frančišek? Kakšna je krščanska vizija glede človeškega odnosa do stvarstva?
·      Kakšno gospodarstvo bi ustrezalo varovanju narave? Zakaj »tehnokratske paradigme« in »ekologizmi« ne morejo rešiti ekoloških problemov? Zakaj ni sprejemljiv predlog Jeffreya Sachsa, ki predlaga da socialne in ekološke probleme rešujemo z omejevanjem rojstev (kontracepcija, abortus…)?
·      Zakaj je ekološko vprašanje tudi vprašanje antropologije in teologije?
·      V čem je »ekološko spreobrnjenje« in nov življenjski slog? Katere so naloge vzgoje?
·      Katere konkretne korake za izvedbo »zelene revolucije« lahko naredimo v Kopru in Istri (zmanjševanje odpadkov, domača ekološka pridelava hrane, racionalizacija pridelave in porabe z medsebojnim povezovanjem, energetsko varčevanje, čiste tehnologije…)?
·      Zakaj je okrožnica pri nekaterih znanstvenikih naletela na kritiko?

Igor Bahovec je dr. sociologije in dipl. ing. fizike, docent za sociologijo religije in pastorale pri katedri za psihologijo in sociologijo religije na Teološki fakulteti.

 

Rotunda svetega Elija

Kontaktna oseba:
Bogdan Vidmar
bogdan.vidmar8@gmail.com
Tel.: 051 323 165