V Gospodu je zaspal duhovnik Jože Trošt

Vsemogočni Bog je v svoji iznajdljivi previdnosti na god svete Cecilije
pridružil zboru zveličanih duhovnika Škofije Koper, skladatelja in dirigenta
gospoda Jožeta Trošta (1940 – 2023),
ki je svoje življenje posvetil cerkveni glasbi.
Pogrebna sveta maša bo v romarski cerkvi v Logu pri Vipavi,
v soboto, 25. 11. 2023, ob 14.00.
Od 11.00 dalje se bo mogoče v cerkvi od pokojnega osebno posloviti.
Po pogrebni sveti maši bo prepeljan na pokopališče na Colu, kjer bo pokopan.
Pojmo hvalnico Bogu za vse talente, ki so bili podarjeni gospodu Jožetu
in za vse kar nam je bilo podarjeno po njegovem življenju.
V spomin in hvaležnost do pokojnega namesto za cvetje in sveče
darujmo za njegovo domačo župnijsko cerkev na Colu.
Slavko Rebec
generalni vikar Škofije Koper

 


Po 2. vatikanskem koncilu je oral ledino na cerkveno-glasbenem področju, polovico svojega življenja je bil ravnatelj kora ljubljanske stolnice.

Rojen je bil na Colu nad Ajdovščino. Njegov pevski talent so hitro prepoznali, takratni koprski škof Janez Jenko ga je leto po duhovniškem posvečenju (1966 v Logu pri Vipavi) poslal na študij v Rim, na Papeški inštitut za cerkveno glasbo. Kar 33 let je tudi poučeval glasbo na Teološki fakulteti in vodil zbor bogoslovcev Bogoslovnega semenišča. Ko je leta 1970 zasedel mesto ravnatelja kora ljubljanske stolnice, je dobil navodilo, naj si »prizadeva ustvariti stolnici primeren cerkveni zbor in ga vzgaja po navodilih liturgične prenove«.

Trošt je okrepil stolni pevski zbor in prevzel še zbor Anton Foerster (in nato še APZ Alojzij Mav), zaradi pomanjkanja skladb, ki bi ustrezale novim liturgičnim zahtevam, je tudi veliko skladal. Napisal je kar 20 slovenskih maš, pa tudi psalme, pesmi za praznike in nedelje cerkvenega leta in različne priložnosti. Ob obiskih papeža Janeza Pavla II. v Sloveniji leta 1996 in 1999 je sodeloval pri pripravi glasbenega sporeda, napisal orkestracije za Pihalni orkester Slovenske policije, vodili združene pevske zbore ljubljanske nadškofije in dirigiral združenim zborom.

Ravno tako je ob drugem obisku svetega očeta kar 2500-članski združeni pevski zbor izvedel njegovo »Šestnajsto mašo«, posvečeno Antonu Martinu Slomšku, ki ga je papež Janez Pavel II. takrat razglasil za blaženega.

Msgr. Jože Trošt je leta 2000 od Slovenske škofovske konference prejel odličje sv. Cirila in Metoda za neutrudno delo na področju vzgoje mladih organistov in duhovnikov, vodenje pevskih zborov in umetniško ustvarjalnost. Prejel je številne nagrade ter priznanja za svoje življenjsko in glasbeno delo, leta 2022 mu je predsednik republike Borut Pahor izročil državno odlikovanje red za zasluge.

Povzeto po spletni strani Družine.