Vigilija mladih v Gorici

Drugo leto zapored se bomo mladi dveh sosednjih škofij (koprske in goriške) skupaj srečali, da se spoznamo in skupaj molimo. Letos poteka srečanje v organizaciji mladih iz Italije pod geslom Veseli v upanju, ki ga je za Svetovni dan mladih za 2023 izbral papež Frančišek. Z mladimi bosta tudi škofa ordinarija in bratje iz Taizeja, ki v teh mesecih pripravljajo srečanje v Ljubljani.

O srečanju, o upanju

Na svetovnem dnevu mladih v Lizboni avgusta 2023 in tudi po vrnitvi domov so mladi udeleženci večkrat ponovili, da je bila ena od najlepših stvari ta, da je v tistih dneh med udeleženci iz celega sveta vladalo vzdušje bratstva, in da se je srce ob tem napolnilo z upanjem.

Po letih pandemije, ko se je iz zdravstvenih razlogov dolgo opozarjalo, da je drugi lahko nevaren in da sem jaz lahko nevaren za drugega, so mladi končno doživeli, da drugi lahko dajejo veselje in da so bratje in sestre, ki se jih ni treba bati. Ob izkušnji pandemije in trajajoči vojni v Ukrajini je bilo srečanje v Lizboni injekcija upanja. Novice iz Svete dežele, grozote ob terorističnih napadih in surovost oboroženega odziva, so kot ostre škarje, ki grozijo, da bodo upanju odrezale krila, kot neusmiljen udarec na krhko luč upanja, ki se je počasi ponovno prižigala.

Bolj kot kdaj je primerno, da z našimi mladimi spet začnemo govoriti o upanju in izkušati bratstvo, da bi še naprej lahko ohranjali pogled za drugačen svet!

Nedelja Kristusa Kralja je bila določena za svetovni dan mladih, ki se obhaja v škofijah po vsem svetu. Že lani sta ga škofiji Gorica in Koper, praznovali skupaj. Bil je to droben poizkus srečanja in bratstva med dvema narodoma. Tudi letos je veliko razlogov, ki nas vabijo, da intenzivno živimo ta trenutek srečanja, poglobitve in molitve. Pot proti »Evropski prestolnici kulture Nova Gorica – Gorizia« krepi odnose med Cerkvama, ki se srečujeta na istem ozemlju in imata skupno zgodovino.

Prav v teh dneh, ko je prosto gibanje ljudi čez mejo začasno ustavljeno, je preroško govoriti o mladih, ki se srečujejo in si želijo sklepati prijateljstva, izhajajoč iz tega, kar jih združuje.

Poleg obeh škofov, koprskega in goriškega, bodo pri tej molitvi navzoči tudi bratje menihi iz skupnosti Taizé, ki pripravljajo novoletno srečanje v Ljubljani. Že preden je Janez Pavel II. začel s svetovnimi dnevi mladih, je bila prav taizejska skupnost tista, ki je spodbujala srečanje vernih mladih na evropski ravni ter krepila dialog in prijateljstvo.

Tema, ki bo zaznamovala srečanje, je prav upanje. Papež Frančišek je za mlade za prihodnja leta začrtal pot upanja, verjetno zato, ker se zaveda krhkosti upanja naših mladih. Geslo srečanja je vzeto iz Pisma Rimljanom, kjer nas sveti Pavel v 12. poglavju spodbuja, naj bomo “veseli v upanju”. Mladi bodo imeli priložnost razpravljati o tem, kaj slabi njihovo upanje in kaj ga ohranja. Odkrivali bodo, da je le srečanje z Gospodom življenja lahko utemeljen razlog za upanje.

V soboto, 25. novembra, se bo srečanje začelo ob 19.00 na Travniku (Piazza Vittoria) v Gorici z začetno animacijo. Nato se bo dogajanje preselilo v cerkev svetega Ignacija, kjer bodo mladi razpravljali prav o tem, kaj jemlje in kaj hrani upanje. Nato se bodo okoli 20.00 preselili v stolnico za molitev, ki bo v duhu Taizéja in s prisotnostjo nekaterih menihov iz francoske ekumenske skupnosti, ki pripravljajo evropsko srečanje ob koncu leta v Ljubljani. Prisotna bosta tudi škofa iz Gorice in Kopra. Srečanje se bo zaključilo s prijateljskim druženjem. Vabljeni vsi mladi od 14 let navzgor.

Nicola Ban in Primož Erjavec

škofijska referenta za mlade