24. mednarodna likovna kolonije Umetniki za karitas

Od 13. do 17. avgusta 2018 bo na Sinjem vrhu nad Ajdovščino potekala 24. mednarodna likovna kolonija Umetniki za karitas pod naslovom »… polno prgišče lepote …« (I. Cankar).

Spored kolonije po dnevih:

  • Ponedeljek, 13. 8.je zbiranje in namestitev udeležencev ter predstavitev projekta Umetniki za karitas. 
  • Torek, 14. 8.bo delovnemu dnevu sledil Spominski večer na razvoj Sinjega vrha, predvsem pa na ljudi, ki so ga ustvarili. Pogovor bo vodil Jože Bartolj, kulturni urednik na Radiu Ognjišče, tudi slikar in strokovni sodelavec kolonije. 
  • Sreda, 15.8.na praznični dan, bodo umetniki v popoldanskem času obiskali razstavo Klavdija Tutta na Kromberškem gradu, ob 17. uri pa se bomo zbrali na Otlici pri sveti maši. Spomnili se bomo pokojnega Sinjevrškega gospodarja Hieronima in tudi obiskali njegov zadnji dom.
  • Četrtek 16.8. bo tudi letos Dan odprtih vrat. Povabljeni so slikarji, ki želijo za namen kolonije podariti svoj likovni zapis, pa tudi drugi ljubitelji likovne umetnosti. Ta dan bo Vlado Cencelj, poznan kot ‘umetnik z motorko’ predstavil oblikovanja lesene skulpture. Ob 18. uri bo postavitev priložnostne razstave, projekt Umetniki za karitas in avtorje bosta predstavili likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn in voditeljica projekta Jožica Ličen. V kulturnem programu bodo sodelovali Mladi z Gore in Pevski zbor Angelski spev iz Otlice, geslo kolonije bo v počastitev Cankarjevega leta sporočila Tina Šajn. Pozdravu gostov bo sledil nagovor ajdovskega župana Tadeja Beočanina in Koprskega škofa dr. Jurija Bizjaka.
    Sledil bo ogled nastalih del in pogostitev, ki jo pripravlja Sinjevrška družina Vidmar.
  • Petek, 18.8. bo sklep kolonije in postavitev razstave, ki bo v ateljeju na Sinjem vrhu na ogled do konca septembra. 

Geslo kolonije in razstav 2018/2019 »… polno prgišče lepote …«je povezano s praznovanjem Cankarjevega leta, ki je v Kurentu zapel hvalnico domovini z besedami: »O domovina, ko te je Bog ustvaril, te je blagoslovil z obema rokama in je rekel: »Tod bodo živeli veseli ljudje!« Skopo je meril lepoto, ko jo je trosil po zemlji od vzhoda do zahoda; šel je mimo silnih pokrajin, pa se ni ozrl nanje – puste leže tam, strmé proti nebu s slepimi očmi in prosijo milosti. Nazadnje mu je ostalo polno prgišče lepote; razsul jo je na vse štiri strani, od štajerskih goric do strme tržaške obale ter od Triglava do Gorjancev, in je rekel: »Veseli ljudje bodo živeli tod; pesem bo njih jezik in njih pesem bo vriskanje!« Kakor je rekel, tako se je zgodilo. Božja setev je pognala kal in je rodila – zrasla so nebesa pod Triglavom. Oko, ki jih ugleda, ostrmi pred tem čudom Božjim, srce vztrepeče od same sladkosti; zakaj goré in poljane oznanjajo, da je Bog ustvaril paradiž za domovino veselemu rodu, blagoslovljenemu pred vsemi drugimi. Vse, kakor je rekel, se je zgodilo; bogatejši so pač drugi jeziki; pravijo tudi, da so milozvočnejši in bolj pripravni za vsakdanjo rabo – ali slovenska beseda je beseda praznika, petja in vriskanja. Iz zemlje same zveni kakor velikonočno potrkavanje in zvezde pojo, kadar se na svoji svetli poti ustavijo ter se ozro na čudežno deželo pod seboj. Vesela domovina, pozdravljena iz veselega srca.«

Sodelavci Karitas se pri svojem delu srečujejo s številnimi družinami in mladimi, ki so izgubili veselje in ljubezen, ki ne vidijo kaj vse imamo na tem malem koščku naše domovine in se predajajo malodušju. Pri Karitas se zavedamo, da človek ne živi samo od kruha, zato želimo, da je dodana vrednost materialni in finančni pomoči, predvsem poslušanje, pogovor in iskanje polnega prgišča lepote. 

Strokovni svet kolonije, ki ga sestavljajo: likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn ter likovni ustvarjalci Jože Bartolj, Lucijan Bratuš, Milena Gregorčič, Azad Karim, Silva Karim, Mira Ličen Krmpotić, Tone Seifert, Bogdan Soban in Janez Štros je v skladu s Pravilnikom, ki ga je pripravila voditeljica projekta Jožica Ličen in potrdilo tajništvo Škofijske karitas Koper izbrala udeležence

–      iz Slovenije: Marina Bahovec, Damijana Bijek, Vivijana kljun, Joso Knez, Vinko Prislan, Milan Razboršek, Pia Zavrtanik in Tadej Žugman;
–      iz Bosne prihaja Sead Emrić ter
–      iz Hrvaške pa Mirjana Matić. 

Častni gost kolonije bo letos večkratni udeleženec in darovalec Klavdij Tutta. 

Izbranim udeležencem se bodo za dan ali dva pridružili tudi strokovni sodelavci in udeleženci lanske kolonije. Posebnost kolonije Umetniki za karitas pa je dan odprtih vrat, ki se vedno dogaja na dan četrtka, ko je Sinji vrh odprt za ljubiteljske in profesionalne slikarje, da za namen kolonije darujejo svoj likovni zapis. Ta način odprtosti ni bil s strani Karitas, niti strokovnega sveta načrtovan, temveč je bil odgovor na željo številnih slikarjev, da se srečajo z udeleženci, da izmenjajo izkušnje in tudi, da podarijo svoje likovno delo v karitativni namen. Na ta način se vsako leto ob dnevu odprtih vrat pridruži tudi do 80 slikarjev. O tem najbolj zgovorno pričajo številke, saj je v 23 katalogih (1995- 2017) Umetniki za karitas zapisanih 1.662 imen avtorjev, ki so ustvarili 2.583 likovnih del.

Mednarodna likovna kolonija Umetniki za karitas je prvi del celotnega projekta, ki med ljudmi zaživi s potovanjem razstav. Prav potujoče razstave so del karitativne dejavnosti, saj med širše množice prinašajo sporočilo lepote in dobrote. 

Vsaka kolonija ima 10 do 15 razstav doma in v tujini. V letih 1995 do 2018 je bilo 295 razstav Umetniki za karitas, svojega lastnika je dobilo več kot 2.100 likovnih del. Od lanskega do letošnjega avgusta so razstave Umetniki za karitas obiskale: Sinji vrh, Pretorsko palačo v Kopru, Dvorec Zemono pri Vipavi, Klic dobrote v Celju, Galerijo Ars v Gorici, Kulturni center Lojze Bratuž v Gorici, Galerijo Družina v Ljubljani, Peterlinovo dvorano v Trstu, Mestno knjižnico v Murski Soboti, Galerijo na Vidmu v Ilirski Bistrici, Kulturni dom Krško, Kulturni dom Cerknica, Frančiškovo dvorano na Sveti Gori, Razstavišče na Ministrstvu za obrambo, Jožefovo galerijo v Logatcu. Poleg tega so dela postavljena na stalnih razstavah v prostorih Karitas v Ajdovščini, v Kapucinskem samostanu v Vipavskem Križu ter v prostorih Občine in Nove KBM v Ajdovščini. 

Posvojitev likovnih del in donacija posvojitelja je tretja faza dogajanja, vsako leto je izkupiček namenjen blažitvi neke stiske pomemben je moto kolonije, ki prenaša med ljudi sporočilo določene problematike in vabi k sočutju. 

Sodelavci Karitas, ki se na terenu srečujemo s konkretnimi stiskami vsako leto med številnimi težavami izberemo temo in stisko, za katero v določenem letu smatramo, da najbolj kliče po pomoči. To je le kamenček v mozaiku pomoči, vendar je izkupiček posvojenih likovnih del sestavni del pomoči družinam, otrokom, starejšim, bolnim, zasvojenim, brezdomcem, brezposelnim; dodana vrednost vsemu temu pa je sočutje in vračanje upanja. 

Danes Karitas na področju Koprske škofije pomaga: 1.719 družinam in 1.028 posameznikom s hrano, oblačili in drugimi osebnimi predmeti, nekateri tudi pomoč pri plačilu položnic. Letno razdelimo preko 400 ton hrane, 1200 otrok dobi pomoč s šolskimi potrebščinami, 170 otrok obiskuje programe učne pomoči, imenovan Popoldan na cesti, 17.000 starejših in bolnih je deležnih pozornosti Karitas, brezdomci dobijo pomoč v Bertokih in Ajdovščini, Materinski dom v Solkanu in Šempetru ter Varna hiša letno nudi zavetje 40 ženskam in otrokom, Vrnica pomaga s socialno rehabilitacijo več kot 40 ljudem s težavami zaradi alkoholizma. 100.000 in več prostovoljnih ur pa ni namenjenih le materialni pomoči, temveč pogledu v oči, poslušanju in podpori pri iskanju poti iz stiske. 

 

Pripravila: Jožica Ličen, ravnateljica Škofijske karitas Koper in voditeljica projekta Umetniki za karitas, e-mail: jozica.licen@rkc.si, GSM: 041 429 713.