Tudi v Škofijski karitas Koper Teden karitas letos drugače

Letošnji, že trideseti Teden karitas, nosi naslov »Slišim te« in bo potekal od 22. do 29. novembra. Glavni namen Tedna karitas je praznovanje dobrote, solidarnosti in ljubezni do bližnjega. In prav zato naslov »Slišim te«!

Kot vsako leto smo tudi letos v našem okolju načrtovali številne javne dogodke, toda skrb za zdravje nas in drugih, je dogajanje prestavila na daljavo. Najprej je bilo potrebno odpovedati Svečano akademijo in razstavo Umetniki za karitas pod naslovom ‘Vi ste luč sveta’ v dvorcu Lanthieri v Vipavi, odpadlo je romanje sodelavcev na Ponikvo in Klic dobrote v Celju, dan odprtih vrat v Centru karitas in tudi nabirka Nedelje karitas. Pa kljub temu, lepo in dobro, ne bo šlo mimo nas.

Razstavo Umetniki za karitas smo postavili na splet in si jo lahko ogledate na https://umetniki-za-karitas.rkc.si  Na spletni in FB strani Škofijske karitas Koper pa se bodo preko celega tedna predstavljali naši centri in naši programi, zato ste vabljeni k virtualnemu ogledu našega dela.  Klic dobrote bo iz studia TV Slo in preko Radia Slo in radia Ognjišče vabil k darovanju, na Nedeljo karitas bo preko TV Slo sveta maša, ki jo bo daroval predsednik Slovenske karitas nadškof Alojzij Cvikl.

Res je marsikaj ostalo za zaprtimi vrati, toda vrata vseh 13 Centrov karitas v koprski škofiji so za ljudi, ki potrebujejo pomoč odprta. Več kot 2.000  družinam in posameznikom, ki jim stalno pomagamo, so se pridružile številne družine, katerim se je v teh težkih časih zmanjšal dohodek. Tudi sodelavke so začutile drugačen ‘klic dobrote’ ter odgovorno in spoštljivo delijo materialno in finančno pomoč. Ni enostavno si nadeti masko, razkužiti roke in vse potrebno v skladišču in se z vso potrpežljivostjo prostovoljno odpraviti v Center karitas in se brez bojazni srečevati z ljudmi, ki potrebujejo pomoč.  Redni dobavi hrane EU in nabavi iz sredstev Karitas, so v nekaterih okoljih zmogli še izredne nabave, ki so jih v večini sofinancirale občine. Veliko je nujnih položnic, ki jih ljudje, zaradi izpada dohodkov, ne morejo poravnati. Tudi v tem primeru ostaja hvaležnost lokalni skupnosti in vam, dragi darovalci. Kontakt: karitas.koper@rkc.si, 031 393 666.

Velik doprinos pri lajšanju stisk ima program za otroke Popoldan na cesti in Center Bogdana Žorža, ki s pomočjo elektronskih medijev podpira otroke in starše. Kljub izrednim razmeram, se je na virtualni način v podporo staršem pridružila še Šola za starše. Otroci in mladi pridno pišejo pisma, ki jih pošiljamo v Domove za starejše. Tudi na osebje, ki tem ljudem pomaga rabi podporo, zato skrbno zbiramo darove, da bo tudi njih obiskal sv. Miklavž. Kontakt: pnc.karitas@gmail.com, 041 762 029.

Tudi v Hiši Malorca, kjer bivajo brezdomni,  ni šlo brez okužb  in karantene, toda nesebična pomoč lokalne skupnosti, Zdravstvenega doma in  Civilne zaščite, pa tudi brezdomnih, ki so iz hiše naredili pravi dom, je svetla plat solidarnosti. Kontakt: malorca.karitas@gmail.com , 064 195 859.

Težko je tudi v Dnevnem centru za brezdomne v Bertokih in če kdo, prav ti ljudje potrebujejo kraj kjer lahko poskrbijo za osnovno higieno. Kontakt: karitasbertoki-brezdomci@gmail.com, 051 313 265.

Hvala lepa vsem ljudem dobre volje, če boste prisluhnili Klicu dobrote in darovali, sicer pa bo vsak Eur prav prišel tudi Škofijski karitas Koper na TRR SI56 0475 0000 3155 558. Še vedno velja: Dobrodošli vsi, ki pomoč potrebujete in Boglonaj vsem, ki pomagate.

Pripravila: Jožica Ličen, ravnateljica Šk Kp, gsm 041 429 713, e-pošta: jozica.licen@rkc.si

Datoteke