Delovni tabor Škofijske Karitas Koper pod naslovom Streha nad glavo

V torek, 17. julija 2012, je skupina dijakov, starejših prostovoljcev, profesorjev Škofijske gimnazije Vipava (ŠGV) in članov Škofijske Karitas Koper odšla na karitativni delovni tabor v Bosno. Tabor se bo odvijal od 18. julija 2012 do 24. julija 2012 pod geslom Streha nad glavo in ga že dvanajsto leto zapored organizirata Škofijska Karitas Koper ter Škofijska gimnazija Vipava.

Na delovnem taboru bodo prostovoljci pomagali domačinom pri gradnji stanovanjske hiše družini Bjelkanović. Sledila bo tridnevna ekskurzija in oddih, saj so sestavni del tabora, poleg fizičnega dela, tudi skupni pogovori o osebnih izkušnjah, pisanje osebnega dnevnika, pogovori z domačini, srečanja s predstavniki verskega, kulturnega in političnega življenja v Bosni, molitev ter sveta maša.

Tabor se bo odvijal v okviru sodelovanja Škofijske Karitas Koper in Škofijske Karitas Banja Luka, ki sta že vrsto let pobrateni. V postnem času poteka akcija zbiranja sredstev Ne pozabimo, s podnaslovom Streha nad glavo. Zbrana sredstva v tej akciji se uporabijo za nakup gradbenega materiala, dijaki ŠGV in drugi prostovoljci pa s svojim delom pomagajo do strehe nad glavo eni družini. Letos bo pomoči deležna šestčlanska družina Josipa in Milanke Bjelkanović iz Ivanjske, zaselek Šumari. Poleg tega bodo prostovoljci obiskali tudi nekatere družine, ki s pomočjo darovalcev iz koprske škofije prejemajo pomoč s sklada Posvojitev na razdaljo.

Na spletni strani ŠGV so mladi udeleženci zapisali: »Tudi letos bo z delom naših rok streho nad glavo dobilo nekaj ljudi v Bosni, ki dobesedno nimajo kje živeti. Iz dobrote, prizadevanja in znoja udeležencev delovnega tabora pa ne bo rasla samo hiša. Raslo bo tudi upanje in sreča ljudi, ranjenih zaradi vojne in sovraštva. V času letošnjega delovnega tabora bomo  obiskali tudi družino Poplačen,  pri kateri smo delali lansko leto.« Stiska te družine je dijake tako nagovorila, da so med letom zanjo zbirali denar, katerega ji bodo ob tej priliki tudi izročili.

Besedilo je pripravila namestnica ravnatelja Škofijske Karitas Koper Jožica Ličen.


Dodatne informacije dobite pri ravnatelju Škofijske Karitas Koper Mateju Kobalu GSM: 041/655–961 ali pri profesorju ŠGV Jerneju Vidmarju GSM: 031/327–938.