Dokumentarni film Matija Vertovec – veliki um slovenskega naroda

Na TV Slovenija 1 bo na božični dan, 25. decembra 2015, ob 21.15 Dokumentarni film z naslovom Matija Vertovec – veliki um slovenskega naroda.

Duhovnik, kemik, geograf, zgodovinar, zvezdoslovec, pridigar, poliglot in prvi učitelj slovenskih vinogradnikov. Vse to je bil Matija Vertovec (1784-1851) – veliki um slovenskega naroda. Ljudski učitelj z začetka 19. stoletja, čigar nauki so po 200 letih še vedno zelo aktualni.

Kakšna je njegova dediščina, odkrivajo trije bogoslovci in mlad duhovnik, ki se na pot raziskovanja odpravijo z edino ohranjeno Vertovčevo fotografijo. Pa vendar dokumentarni film ni rekonstrukcija življenja portretiranca. Pripoved temelji na sliki sodobnega časa, ki skozi zgodbe glavnih protagonistov postane tako živa, da nam ponuja vpogled v čas Matije Vertovca. Dokumentarni film poleg vodilne biografske zgodbe hkrati detabuizira duhovniški poklic, mladi raziskovalci pa se srečajo z Vertovčevimi sorodniki, domačini in strokovnjaki, ki vsak po svoje nadaljujejo delo velikega človeka.

Le malokdo ve, da je bil prav Matija Vertovec tisti, ki je Prešerna nagovoril k zapisu Zdravljice, Petra Kozlarja pa vzpodbudil k izdelavi Zemljevida slovenskih dežel. Bil je prvi, ki je v slovenskem jeziku pisal o vinogradništvu in kletarjenju, o uporabni kemiji, o astronomiji in o splošni svetovni zgodovini. Domačine širom Vipavske doline je informiral o prednostih cepljenja pred črnimi kozami in jih tako ubranil pred smrtjo. S Francosko oblastjo se je pogodil in Vipavce rešil plačevanja visokih davkov.

Matija Vertovec ni bil izobraženec, zaprt med štiri stene. Fascinanten je njegov pretanjen čut za sočloveka. Bil je človek praktičnega raziskovanja, za razliko od večine duhovnikov njegovega časa, ki so žugali s prižnice, je hodil med ljudi in ogromno energije vložil v izobraževanje preprostih ljudi.

Scenarij: Mateja Rosa in Maruša Prelesnik Zdešar
Režija: Marko Naberšnik