Spoznavni dan in uvodna maša na Škofijski gimnaziji Vipava

Kitajski filozof Laodzi je dejal, da se vsako dolgo potovanje začne s prvim korakom. Tega na začetku vsakega šolskega leta na Škofijski gimnaziji Vipava predstavlja sveta maša v cerkvi Marije tolažnice v Logu pri Vipavi. Na predvečer 1. septembra smo se tako tudi letos zbrali dijaki, profesorji, starši in drugi prijatelji naše ustanove, v prošnji, da bi prihodnjih deset mesecev ponovno minilo uspešno, po načrtih in srečno, četudi bi na tej poti srečali ovire. Mašo je daroval koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak in tudi on nam je namenil nekaj spodbudnih besed ob novem začetku.

Za vsako potovanje pa so seveda potrebne priprave. Zato smo prvoletnike, na katere v srednji šoli čaka še največ neprehojenih poti, v šolsko in »škofijsko« vzdušje vpeljali že nekaj dni prej, v soboto, 27. avgusta, na spoznavnem dnevu. S svojimi novimi sošolci so tako »prebili led« že pred uradnim začetkom šole: spoznali so drug drugega, razrednike in šolo. Pisali pa so tudi že prvi test, v katerem so odgovarjali na hudomušna vprašanja o svoji novi šoli. Rezultati? Večina »fazanov« je dobro vedela, kdaj na šoli molimo, čemu so namenjeni posamezni prostori in da imamo na šoli »akvarij«, le redki pa so poznali naslov šole in vedeli, da ima ta tudi observatorij.

Je pa še več kot dovolj časa, da se tega in mnogo drugega naučimo v naslednjih dneh, tednih in mesecih ter da začnemo svoje znanje modro uporabljati. Saj vsi poznamo staro modrost: »Znanje je moč!«

Aljaž Bratina