Svečana akademija pred Tednom karitas v dvorcu Zemono

Škofijska karitas Koper vabi v petek, 11. novembra 2016, ob 20. uri na dvorec Zemono pri Vipavi, kjer bo Svečana akademija pred Tednom karitas. V kulturnem programu bo odprtje razstave likovnih del, ki so nastala v 22. mednarodni likovni koloniji Umetniki za Karitas avgusta na Sinjem vrhu nad Ajdovščino in premiera glasbenega projekta Gianni Rijavec & Godalni kvartet. Razstavo bo odprl škofov vikar za pastoralo in v. d. ravnatelja Škofijske karitas Koper msgr. Slavko Rebec. Program bo povezovala Petra Stopar.

22. mednarodna likovna kolonija in potujoče razstave 2016/2017 Umetniki za karitas potekajo pod geslom: »Pogum vse ljudstvo v deželi, govori Gospod« (Ag 2,4). Izkupiček posvojenih likovnih del bo namenjen pomoči ljudem v stiski. Razstavljena bodo dela udeležencev kolonije, strokovnih sodelavcev in darovalcev ob dnevu odprtih vrat. Udeleženci: Zdravko Dolinšek, Andrej Kosič, Jurij Kravcov, Petar Lazarevič, Miloš Marc, Jasna Merku, Alina Asberga Nabergoj, Patricija Simonič, Suzana Švent. Strokovna sodelavka je likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn ter slikarji: Jože Bartolj, Lucijan Bratuš, Milena Gregorčič, Azad in Silva Karim, Mira Ličen Krmpotić, Tone Seifert, Bogdan Soban in Janez Štros. Ob dnevu odprtih vrat se je je omenjenim slikarjem pridružilo še 61 darovalcev. Skupaj je nastalo 160 likovnih del. Pred Zemonom je bila že razstava v Pretorski palači v Kopru, sledila pa bo Gorica, Ljubljana, Trst in morda tudi Rim.

Gianni Rijavec &Godalni kvartet je nov glasbeni projekt, ki bo prav na Zemonu izveden premierno. Gianni Rijavec bo pel in igral klavir, godalni kvartet pa sestavljajo akademske glasbenice: Špela Tavčar, Petra Tavčar, Kristina Markovič in Polona Praček; spremljali jih bodo glasbeniki Matjaž Švagelj, Miran Fakin in Mitja Tavčar. Avtor priredbe za Godalni kvartet je Patrik Greblo.

Prireditev Škofijske karitas Koper je na Dvorcu Zemono pri Vipavi že tradicionalna in svečano obeležuje prihajajoči Teden karitas. Letošnji Teden karitas bo v Sloveniji potekal pod geslom »V objemu dobrote« in bo dosegel vrhunec z dobrodelnim koncertom Klic dobrote v Celju 23. novembra. Slike iz tokratne kolonije Umetniki za karitas bodo krasile oder Klica dobrote.

V Škofijski karitas Koper bo v vseh večjih Centrih karitas po škofiji, kakor tudi v Materinskem domu v Šempetru pri Gorici v četrtek, 24.11. Dan odprtih vrat s predstavitvijo programov. Center Karitas v Bertokih bo odprl svoja vrata že v torek, 22. novembra.

Pripravila: Jožica Ličen, namestnica ravnatelja Škofijske karitas Koper in voditeljica projekta Umetniki za karitas, GSM: 041 429 713.