Svečana akademija Škofijske karitas Koper in odprtje razstave likovnih del Umetniki za karitas

V petek, 17. novembra 2017, ob 20.00 povabljeni na dvorec Zemono pri Vipavi, kjer bo kot uvod v Teden karitas potekla svečana akademija Škofijske karitas Koper in odprtje razstave likovnih del, ki so nastala v 23. mednarodni likovni koloniji Umetniki za karitas.

Navzoče bosta nagovorila koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak in vipavski župan mag. Ivan Princes. Prireditev bo s pesmijo obogatila Vokalna skupina Krila, pod vodstvom Mojce Lorber, program bo povezoval Jure Sešek. Vstop je prost, prostovoljni prispevki in darovi za posvojena likovna dela bodo namenjeni družinam v stiski.

Teden karitas, ki bo od 27. novembra do 3. decembra nosi naslov »Kje sem doma?« in nam ponuja razmislek o hiši, kjer se počutimo doma. Prav ob tej vsebini bosta v obnovljeni dom v tem tednu lažje vstopala dvojčka s posebnimi potrebami, Urška in Tadej iz Podkraja v župniji Col. Na Zemonu bo na kratko predstavljen potek dogodkov, ki so trajali kar dve leti, da je družina iz Podkraja dobila dvigalo in obnovljeno hišo, ki bo omogočila staršem in otrokom lažje življenje. Blagoslovitev preurejenega doma in dvigala bo v ponedeljek, 27. novembra, ob 16. uri, sledila bo sveta maša v Cerkvi sv. Marjete v Podkraju.

V baročnem dvorcu Zemono bodo 17. novembra razstavljena likovna dela, ki so nastala v 23. mednarodni likovni koloniji Umetniki za karitas na Sinjem vrhu nad Ajdovščino pod geslom »Ljubezen je…« Geslo je povezano z apostolsko spodbudo papeža Frančiška Radost ljubezni. Sodelavci Karitas se pri svojem delu srečujejo s številnimi družinami in posamezniki, ki so izgubili vero v ljubezen, zato so dela likovnih ustvarjalcev namenjena prav njim.  

Projekt Umetniki za karitas in avtorje kolonije bosta predstavili Jožica Ličen in Anamarija Stibilj Šajn. Razstavljena bodo dela udeležencev kolonije: Marko Andlovic, Andrejka Čufer, Leander Fužir, Branko Jazbar, Janez Ovsec, Jošt Snoj, Igor Zimic in Edo Zupan; iz Slovenije ter Anuschka Dupalo – Loss iz Nemčije in Ahmet Özel iz Turčije. Prav tako so svoja dela prispevali tudi strokovni sodelavci Jože Bartolj, Lucijan Bratuš, Milena Gregorčič, Azad Karim, Silva Karim, Mira Ličen Krmpotić, Tone Seifert, Bogdan Soban in Janez Štros in 68 udeležencev dneva odprtih vrat. Skupaj je 87 avtorjev ustvarilo 134 likovnih del.

Umetniki za karitas so nastali leta 1995 zaradi ljubezni do bližnjega in še vedno je to glavna vsebina kolonije, razstav in pomoči. Iz akcije in projekta dogajanje prerašča v gibanje. Dokaz temu so podatki, saj je v 23 katalogih zapisanih 1.662 imen avtorjev, ki so darovali svoj čas in svoj talent. Ustvarili so 2.583 likovnih del, ki so na 270 potujočih razstavah med ljudi prinašale sporočilo lepote in dobrote. Več kot 2.100 slik je že našlo novega lastnika. Iz Zemona se razstava seli v Celje, kjer bo 29.11. krasila oder Klica dobrote, nato bo šla v sosednjo Gorico, od tu v Ljubljano in naprej.

Škofijska karitas Koper že 27 let pomaga družinam in posameznikom v različnih stiskah. Letos pomoč v hrani prejema 2.500 družin in skoraj 1000 posameznikov. Letno je razdeljene 400 ton hrane, šolarji dobijo šolske potrebščine. Najbolj ogroženi dobijo tudi pomoč pri plačilu nujnih računov. Poleg splošnih programov, ki vsebujejo tudi spremljanje prosilcev pomoči in se izvajajo v 13 Centrih karitas po celotni škofiji, se vodijo tudi specifični programi: Brezdomci v Ajdovščini in Bertokih, učna pomoč Popoldan na cesti kar na 9 lokacijah; preko Zavoda karitas Samarijan pa deluje Materinski dom, Varna hiša in Vrtnica.


Pripravila: Jožica Ličen, namestnica ravnatelja Škofijske karitas Koper in voditeljica projekta Umetniki za karitas, e-mail: jozica.licen@rkc.si, GSM: 041 429 713.