Praznovanje 825. obletnice župnije Bovec in 25. obletnice Društva Ars Bovec

V soboto, 18. novembra 2017, bo v Bovcu praznovanje 825. obletnice župnije Bovec in 25. obletnice Društva Ars Bovec.

Ob 18. uri bo sv. maša v cerkvi sv. Urha za žive in pokojne člane Društva in naše prednike, ki jo bo vodil dekan in bovški župnik Viljem Čušin ob somaševanju bivšega župnika Stanka Sivca in duhovnega pomočnika Bogdana Vidmarja. Ob 19. uri bo otvoritev priložnostne razstave ob 25-letnici Društva v župnišču. Razstava bo na ogled še v nedeljo, 19. novembra, od 11. do 12. ure in od 17. do 18. ure.

Leta 1992 je Bovško zaznamovalo veliko praznovanje 800 letnic župnije Bovec. Iniciativni odbor za praznovanje je pripravil številne prireditve, ki so se odvijale preko celega leta. Osrednja prireditev je bila slovesna sv. maša, ki so se je udeležili nekateri nadškofje in škofje iz Slovenije, Italije in Avstrije. Praznovanja so se udeležili tudi skoraj vsi predstavniki tedanjih parlamentarnih strank. Organizatorje je uspeh praznovanja navdal z odločitvijo, da bodo z dejavnostjo nadaljevali v okviru Društva ARS Bovec, ki je bilo uradno registrirano nekoliko pozneje. V obdobju 25-letnega delovanja je Društvo pripravilo več kot 200 najrazličnejših prireditev. Organiziralo je razstave, koncerte, predstavitve publikacij, literarne večere, odkritja spominskih obeležij zaslužnim krajanom, postavitve jaslic po podružničnih cerkvah in ambientalne dogodke. Za vso to dejavnostjo pa je stal in jo močno podpiral takratni bovški župnik in prvi predsednik društva Stanko Sivec, zadnjih 15 let pa Viljem Čušin.

Župnijo Bovec je ustanovil papež papež Celestin III. z bulo z dne 24. novembra 1192.

Dodatne informacije dobite pri bovškem župniku g. Viljemu Čušinu na GSM 031/643–147 ali po e-pošti na naslovu zupnija.bovec@siol.net.