Poldelitev palija nadškofu Zoretu v ljubljanski stolnici

V ljubljanski stolnici je v soboto, 4. julija, apostolski nuncij v Sloveniji nadškof Juliusz Janusz podelil palij ljubljanskemu nadškofu metropolitu Stanislavu Zoretu ob somaševanju škofa Andreja Glavana, škofa Metoda Piriha, ljubljanskih pomožnih škofov Antona Jamnika in Francija Šuštarja ter duhovnikov ljubljanske nadškofije, škofij Koper in Novo mesto, ki sta del metropolije.

Palij je bel volnen trak, ki predstavlja vez metropolita z rimskim papežem in je znamenje metropolitove oblasti v cerkveni pokrajini. Papež Frančišek si prizadeva, »da za nas bogoslužja ne bi bila pasivna prisotnost na tradicionalnih slovesnostih Cerkve ampak, da bi na novo odkrili pomen naših lepih bogoslužij in pobožnosti. V tem svojem trudu, da bi bili vedno bolj aktivni in pristno vključeni v življenje Cerkve, se je odločil, da slovesnost podelitve palija poteka v krajevni Cerkvi, da nadškofi metropolit prejme to znamenje edinosti in cerkvene oblasti v njeni sredi,« je v pridigi povedal apostolski nuncij.

Palij je narejen iz volne jagnjeta in si ga nadškof ogrne preko ramen ter tako pokaže, da je kot Dobri pastir pripravljen nositi skrbi vsakega vernika. Palij je tudi znamenje edinosti in oblasti. Kot metropolit nadškof Zore ni odgovoren samo za ljubljansko nadškofijo temveč tudi za škofiji Novo mesto in Koper. Vse tri morajo sodelovati, si medsebojno pomagati in skupaj organizirati pastoralo, ki bo usmerjena v iskanje izgubljenih ovc. K tej povezanosti je še posebej pozval nuncij: »Dragi nadškof Zore, draga škofa Andrej in Metod, Cerkev vam zaupa ta del Kristusovega ljudstva in vas prosi, da ste zedinjeni v molitvi in ponižnem služenju. Sredi tolikih sporov, ki jih imamo v tej deželi, morate združiti vaše moči, da bi vodili ljudi k Kristusu. V njem boste našli ljubezen, ki povezuje ljudi, v njegovi moči boste lahko služili Cerkvi in vaši domovini.«

Slovesna podelitev palija je potekala na predvečer praznika sv. Cirila in Metoda, ki sta glavna zavetnika ljubljanske nadškofije.

Vir: Nadškofija Ljubljana.