Poletne dejavnosti Karitas v koprski škofiji

Otroci nas potrebujejo je vseslovenska akcija zbiranja in razdeljevanja pomoči šolarjem, ki v Škofijski karitas Koper nosi podnaslov Da bo korak v šolo vesel. V lanskem letu smo pomagali preko 2000 šolarjem, letos potrebe niso nič manjše.

Z zgibanko Otroci nas potrebujejo so bili nagovorjeni tudi bralci Primorskih novic s prošnjo, da po priloženi položnici nakažejo svoj dar. Več o sami akciji in zgodbe družin s šoloobveznimi otroki, ki potrebujejo našo pomoč je objavljeno na spletni strani Slovenske karitas www.karitas.si.

Pri Škofijski karitas Koper smo že nabavili in sodelavcem Karitas na terenu razdelili 12.000 zvezkov in za 30.000 Eur bonov. Delitev pomoči poteka istočasno s pomočjo v hrani v Centrih karitas po vsej Primorski (Bovec, Tolmin, Nova Gorica, Grgar, Ajdovščina, Idrija, Postojna, Pivka, Ilirska Bistrica, Sežana, Izola, Portorož in Koper). Pomoči, ki gre iz sklada Škofijske karitas se na terenu pridruži tudi pomoč, ki jo posamezne Župnijske, Dekanijske in Območna karitas zberejo same.

Poleg tega se je v teh dneh zaključila akcija Pokloni zvezek v osnovnih šolah in vrtcih, kjer otroci izražajo solidarnost s sovrstniki tako, da jim napišejo dobro misel in podarijo zvezek. Pri nas se je v akcijo vključila večina Primorskih šol in vrtcev,  po do sedaj zbranih podatkih, so zbrali 3.754 zvezkov in skoraj 500 komadov drugih potrebščin. Pomen te akcije ni le zbrano število potrebščin, temveč osveščanje otrok, da so med nami tudi šolarji, katerim starši ne morejo zagotoviti niti osnovnih šolskih potrebščin, predvsem pa krepitev solidarnosti. Humanitarna ustanova H.O.P.E. je poklonila še dodatnih 3000 zvezkov.

Tisti posamezniki, ki bi v ta namen želeli darovati finančni dar ali šolske potrebščine (nove ali dobro ohranjene šolske torbe, peresnice in drugo) so povabljeni, da to prinesejo v najbližji Center karitas. Svoj prispevek pa lahko nakažejo tudi na Škofijsko karitas Koper TRR SI56 2450 0900 4155 438, sklic SI00 29010.

Poleg pomoči s šolskimi potrebščinami Karitas pomaga družinam tudi s hrano, letos smo na področju Koprske škofije že razdelili preko 120 ton hrane EU ter preko 50 ton hrane, ki smo jo kupili iz lastnih sredstev ali zbrali v trgovinah ali po župnijah. Prav za pomoč družinam z otroki smo pred kratkim nabavili tudi 27.000 litrov mleka. Najbolj ogroženim družinam veliko pomeni tudi pomoč iz sklada Posvojitev na razdaljo, v katerega je vključenih 113 otrok, ki prejmejo vsake 4 mesece 100 Eur pomoči.

Letovanja in počitniške tabore Karitas izvaja v Portorožu in Soči. Iz koprske škofije lahko v Portorožu ponudimo letovanje 30 otrokom in 16 družinam. V Domu karitas v Soči pa je v dveh terminih že letovalo 50 otrok in večje število mladih animatorjev.  Letovanja so skrbno načrtovana in tudi strokovno vodena.

Napovednik dogodkov:
–       Od 3. do 9. avgusta bo počitniški delovni tabor Streha nad glavo v Banja Luki, kjer bodo mladi, predvsem dijaki Škofijske gimnazije Vipava ter starejši prostovoljci pomagali pri obnovi domov v Bosni.
–       Od 17. do 21. avgusta bo na Sinjem vrhu nad Ajdovščino 21. mednarodna likovna kolonija Umetniki za karitas pod geslom »Veselite se življenja«. Izkupiček prodanih del bo šel v »Sklad Bogdana Žorža za pomoč otrokom«. Dan odprtih vrat bo 20. avgusta, ki se bo zaključil s kulturnim programom ob 18. uri.

Pripravila: Jožica Ličen, namestnica ravnatelja in voditeljica odbora za materialno pomoč pri Škofijski karitas Koper, GSM: 041 429 713, e-pošta: jozica.licen@rkc.si