Pretorska palača v Kopru bo tudi letos gostila Umetnike za karitas

Tretje leto zapored poteka sodelovanje Škofijske karitas Koper in Galerije Insula, tako bo 9. oktobra ob 18. uri v Pretorski palači v Kopru odprtje razstave večine slik, ki so nastale v koloniji Umetniki za karitas.

Dogodek bo popestrila domača skupna »Moja mati kuha kafe«. Razstavo bo pozdravil gostitelj gospod Dean Mehmedović, o Umetnikih za karitas bosta spregovorili Jožica Ličen in Anamarija Stibilj Šajn, razstavo pa bo odprl generalni vikar škofije Koper gospod Slavko Rebec. Za prijetno druženje bodo poskrbele sodelavke Istrske območne karitas. Razstava bo v Pretorski palači do 5. novembra. 

Avgusta je na Sinjem vrhu nad Ajdovščino potekala 24. mednarodna likovna kolonija Umetniki za karitas pod naslovom »Polno prgišče lepote..« (I. Cankar) 62 avtorjev je ustvarilo 124 likovnih del, ki v oktobru začenjajo svoje potovanje.

Geslo kolonije in razstav 2018/2019 »…polno prgišče lepote….« je povezano s praznovanjem Cankarjevega leta, ki je v Kurentu zapel hvalnico domovini. Sodelavci Karitas se pri svojem delu srečujemo s številnimi družinami in mladimi, ki so izgubili veselje in ljubezen, ki ne vidijo kaj vse imamo na tem malem koščku naše domovine in se predajajo malodušju. Pri Karitas se zavedamo, da človek ne živi samo od kruha, zato želimo, da je dodana vrednost materialni in finančni pomoči, predvsem poslušanje, pogovor in iskanje polnega prgišča lepote in dobrote.

Strokovni svet kolonije, ki ga sestavljajo: likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn ter likovni ustvarjalci Jože Bartolj, Lucijan Bratuš, Milena Gregorčič, Azad Karim, Silva Karim, Mira Ličen Krmpotić, Tone Seifert, Bogdan Soban in Janez Štros je v skladu s Pravilnikom, ki ga je pripravila voditeljica projekta Jožica Ličen in potrdilo tajništvo Škofijske karitas Koper izbral udeležence: Marino Bahovec, Damijano Bijek, Vivijano Kljun, Vinka Prislana, Milana Razborška, Pio Zavrtanik in Tadeja Žugmana; iz Bosne je prišel Sead Emrić, iz Hrvaške pa Mirjana Matić. 

Častni gost kolonije je bil večkratni udeleženec in darovalec Klavdij Tutta.

Izbranim udeležencem so se za dan ali dva pridružili tudi strokovni sodelavci in udeleženci lanske kolonije. Posebnost kolonije Umetniki za karitas pa je dan odprtih vrat, ki se vedno dogaja na dan četrtka, ko je Sinji vrh odprt za ljubiteljske in profesionalne slikarje, da za namen kolonije darujejo svoj likovni zapis. Ta način odprtosti ni bil s strani Karitas, niti strokovnega sveta načrtovan, temveč je bil odgovor na željo številnih slikarjev, ki se želijo družiti in darovati. O tem pričajo številke, saj je v 24 katalogih (1995- 2018) Umetniki za karitas zapisanih 1.811 imen avtorjev, ki so ustvarili 2.860 likovnih del, od katerih jih je 2.500 že v nekem domu ali poslovnem prostoru. 298 razstav je v teh letih obiskalo številna razstavišča po Sloveniji, vsako leto tudi Trst in Gorico, poleg tega pa so Umetniki za karitas obiskali Sarajevo, Dunaj, dvakrat Bruselj in prav tako dvakrat Rim. Tudi potovanje razstav in predstavitev avtorjev ponudi slikarjem, da se s pomočjo Karitas predstavijo doma in po svetu, saj si marsikdo tega ne more sam privoščiti. 

Mednarodna likovna kolonija Umetniki za karitas je prvi del celotnega projekta, ki med ljudmi zaživi s potovanjem razstav. Prav potujoče razstave so del karitativne dejavnosti, saj med širše množice prinašajo sporočilo lepote in dobrote. 

Posvojitev likovnih del in donacija novega lastnika je tretja faza dogajanja, vsako leto je izkupiček namenjen blažitvi neke stiske, pomemben je tudi moto kolonije, ki prenaša med ljudi sporočilo določene problematike in vabi k sočutju. 

Sodelavci Karitas, ki se na terenu srečujemo s konkretnimi stiskami vsako leto med številnimi težavami izberemo temo in stisko, za katero v določenem letu smatramo, da najbolj kliče po pomoči. To je le kamenček v mozaiku pomoči, vendar je izkupiček posvojenih likovnih del sestavni del pomoči družinam, otrokom, starejšim, bolnim, zasvojenim, brezdomcem, brezposelnim; dodana vrednost vsemu temu pa je umetnost, ki bogati slehernega človeka in družbo.

Pripravila: Jožica Ličen, ravnateljica Škofijske karitas Koper in voditeljica projekta Umetniki za karitas, jozica.licen@rkc.si, GSM: 041 429 713.