Prvi šolski dan na ŠGV: Veselo in korajžno v novo šolsko leto

Na Škofijski gimnaziji Vipava smo šolsko leto začeli v nedeljo, 3. septembra 2017, s sveto mašo v cerkvi Marije Tolažnice žalostnih v Logu pri Vipavi, ki jo je ob navzočnosti duhovnikov, dijakov, staršev in prijateljev naše šole daroval koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak, pouk pa pričeli v ponedeljek, 4. septembra; na skupni uri je dijake in delavce šole nagovoril ravnatelj šole Vladimir Anžel.

Odkar je bila pred dobrimi 25 leti ustanovljena Škofijska gimnazija Vipava, šolsko leto pričenjamo enako – s sveto mašo, s katero se kot skupnost vedno znova priporočimo Bogu. Škof Jurij Bizjak je besede svoje letošnje pridige najprej namenil 40-letnici obnovitve Škofije Koper, ki naj bo »tudi leto krepitve vezi s svetim očetom in Cerkvijo«. Prav v mislih zadnjih treh svetih očetov je škof poiskal navdih za novo šolsko leto. Misli papeža Frančiška iz dokumenta za sinodo mladih januarja 2017, papeža Benedikta XVI. na svetovnem dnevu mladih, aprila 2012, in papeža sv. Janeza Pavla II., maja 1996, je strnil v skupno popotnico mladim: pogumno »iti ven«, kot je Abraham sledil Božjemu »pojdi«, zmeraj se veseliti v Gospodu ter korajžno hoditi v veri, upanju in ljubezni.

Lahko bi rekli, da smo na ŠGV šolsko leto začeli v duhu vrednot, ki jih zagovarjamo; zavedamo se pomena tradicije, hkrati pa stremimo k novemu, zato smo pouk prvič pričeli tudi v duhu domovinske zavesti: zbor je zbranim zapel slovensko himno, hkrati pa sta dijaka pred šolo dvignila slovensko zastavo.

 

Besedilo je posredovala Bojana P. Kompara.