Teden karitas 2019 v Škofijski karitas Koper

Dogodki ob Tednu karitas 2019, ki letos poteka pod geslom »Dobro iz vsakega srca« se v Škofijski karitas Koper vrstijo že ves november, predvsem različno dobrodelni koncerti po Območnih, dekanijskih in župnijskih Karitas, uspela je tudi Slovesna akademija v dvorcu Lanthieri 22. novembra v Vipavi.

Dogodki:

 • Torek, 26. novembra, bo v Centru karitas v Bertokih dan odprtih vrat od 9. ure dalje, predstavljeni bodo programi: Pomoč brezdomcem, Pomoč in sprejemni center za zasvojene ter Vrtnica, socialna rehabilitacija oseb s težavami zaradi zasvojenosti z alkoholom. Sledi možnost ogleda terapevtske skupnosti v Truškah in v Vremah.
 • Sreda, 27. novembra, bo romanje sodelavcev Karitas na Ponikvo in Klic dobrote v Celju, prijavljenih je za 8 avtobusov udeležencev iz celotne koprske škofije.
 • Četrtek, 28. novembra, oz. po dogovoru v lokalnem okolju bo v vseh večjih Centrih karitas dan odprtih vrat, kjer bodo sodelavci predstavili obiskovalcem svoje programe in smisel karitativnega dela. Naj še posebej izpostavimo:
  • Center karitas Ajdovščina, od 15. ure dalje predstavitev Mlade karitas, ki sodeluje v programu Popoldan na cesti
  • Hiša Malorca Ajdovščina, od 10. ure dalje, izmenjava pogledov na brezdomsko problematiko
  • Svetovalnica Lučka, Nova Gorica, Tumova 5. Zavod karitas Samarijan bo predstavil delo Svetovalnice in Varne hiše.
  • Kulturni center Lojze Bratuž v Gorici, ob 20.00 v sklopu Srečanj pod lipo bo Okrogla miza na temo: Odrinimo na globoko v dobrodelnosti in umetnosti.
  • Prva adventna nedelja je že tradicionalno tudi Nedelja karitas, 1. decembra bo po župnijah nabirka za Karitas. 

Škofijska karitas Koper vstopa v trideseto leto delovanja in od začetka izvaja splošne programe pomoči družinam, posameznikom in starejšim v stiski. Z leti je razvila tudi druge programe podpore in pomoči, ki jih izvaja v 13 Centrih karitas v škofiji, poleg tega pomaga brezdomnim v Ajdovščini in Bertokih, prepoznaven je program učne pomoči Popoldan na cesti, ki se izvaja na desetih lokacijah, nadgradnja tega programa je Center Bogdana Žorža, Dom karitas v Soči je namenjen taborom in letovanjem za otroke, mlade, družine in starejše. Trenutno se pomaga in spremlja 2000 družin in posameznikov, 1800 otrok in šolarjev, letno se razdeli 350 ton hrane in plača več kot 1000 položnic, ki so nujne za preživetje družin in posameznikov. Leta 2000 je ustanovila Zavod karitas Samarijan, kjer deluje Materinski dom, Varna hiša, svetovalnica Lučka in Vrtnica, socialna rehabilitacija zasvojenih z alkoholom. 

 

V Škofijski karitas Koper deluje 2.400 prostovoljk in prostovoljcev (od teh je 1.200 občasnih prostovoljcev), še posebej so ponosni na Mlado karitas. Letno je opravljenih več kot 100.000 ur prostovoljnega dela. 

Jožica Ličen, ravnateljica Škofijske karitas Koper, 041 429 713, jozica.licen@rkc.si