Slovesna akademija Škofijske karitas Koper v dvorcu Lanthieri v Vipavi

Škofijska karitas Koper vabi v petek, 22. novembra 2019, ob 19. uri v dvorec Lanthieri v Vipavo na slovesno akademijo, kot uvod v Teden karitas in na odprtje razstave likovnih del, ki so nastala v 25. mednarodni likovni koloniji Umetniki za karitas avgusta na Sinjem vrhu nad Ajdovščino pod naslovom »Odrinimo na globoko«.

Navzoče bosta nagovorila koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak in rektor Univerze v Novi Gorici prof. dr. Danilo Zavrtanik, glasbeni poklon pripravlja pevec in skladatelj Gianni Rijavec in Godalni kvartet. Posebna gosta akademije bosta tudi direktor pobratene Škofijske karitas Banja Luka dr. Miljenko Aničić in ravnatelj Škofijske karitas Gorica diakon Renato Nucera.

Dogodek bo povezoval strokovni sodelavec kolonije Jože Bartolj, projektUmetniki za karitas bo z dobrodelnega vidika predstavila Jožica Ličen, ravnateljica Škofijske karitas Koper, z vidika likovne umetnosti pa Anamarija Stibilj Šajn, likovna kritičarka in strokovna spremljevalka kolonije in razstav. Za gostoljubje bodo poskrbele sodelavke Karitas.

Udeleženci 25. ‘srebrne’ mednarodne likovne kolonije Umetniki za karitasso bili: Lojze Čemažar, Klementina Golija, Joso Knez, Nikola Marković, Nikolaj Mašukov, Noriaki Sangawa, Veljko Toman in Nina Zuljan. Za dan ali dva so se pridružili tudi člani strokovnega sveta, nekateri, kot Silva in Azad Karim, Jože Bartolj, Lucijan Bratuš in Tone Seifert spremljajo kolonijo od samega začetka, prav tako tudi umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn. Tekom let so se pridružili še Mira Ličen, Bogdan Soban, Milena Gregorčič, Janez Štros in Igor Zimic. Razstava je obogatena tudi s slikami darovalcev ob dnevu odprtih vrat, katerih imena so objavljena v katalogu. S svojimi deli sta se jubilejni koloniji poklonila tudi Dragica Čadež in Mirsad Begić. Na razstavi bo tako več kot 100 likovnih del, celoten izkupiček bo namenjen pomoči mladim. 

Likovna dela Umetniki za karitas bodo v sredo 27. 11. krasila oder Klica dobrote v Celju in dvorano na TV Slovenija, kjer bodo prostovoljci sprejemali klice darovalcev. 

Škofijska karitas Koper vstopa v trideseto leto delovanjain od začetka izvaja splošne programe pomoči družinam, posameznikom in starejšim v stiski. Z leti je razvila tudi druge programe podpore in pomoči, ki jih izvaja v 13 Centrih karitas v škofiji, poleg tega pomaga brezdomnim v Ajdovščini in Bertokih, prepoznaven je program učne pomoči Popoldan na cesti, ki se izvaja na desetih lokacijah, nadgradnja tega programa je Center Bogdana Žorža, Dom karitas v Soči je namenjen taborom in letovanjem za otroke, mlade, družine in starejše. Trenutno se pomaga in spremlja 2000 družin in posameznikov, 1800 otrok in šolarjev, letno se razdeli 350 ton hrane in plača več kot 1000 položnic, ki so nujne za preživetje družin in posameznikov. Leta 2000 je ustanovila Zavod karitas Samarijan, kjer deluje Materinski dom, Varna hiša, svetovalnica Lučka in Vrtnica, socialna rehabilitacija zasvojenih z alkoholom. 

Še iz časa vojne v Bosni, je Škofijska karitas Koper pobratena s Škofijsko karitas Banja Luko. Vsako leto v postnem času poteka akcija Ne pozabimo. Z zbranimi sredstvi in delom dijakov Škofijske gimnazije Vipava ter različnih mojstrov je na področju Banjaluške škofije dobilo streho nad glavo 26 družin, ki so živele v težkih socialnih razmerah, poleg tega je povprečno 50 otrok letno prejemalo finančno pomoč. Prav zaradi dolgotrajnega sodelovanja se je želel dr. Aničić ob tej priliki zahvalit za vso podporo in pomoč. 

V Škofijski karitas Koper deluje 1.200 stalnih in prav toliko občasnih prostovoljcev, še posebej smo ponosni na Mlado karitas, ki ima 110 prostovoljcev, ki redno, skozi vse leto podarjajo svoj čas in svoje znanje otrokom. Letno je opravljenih več kot 100.000 ur prostovoljnega dela. 

Vse bolj se zavedamo, da ‘človek ne živi samo od kruha’ zato nas v letošnjem letu vodi geslo »Odrinimo na globoko«. 

 

Jožica Ličen, ravnateljica Škofijske karitas Koper, GSM: 041 429 713, e-mail: jozica.licen@rkc.si