Teden karitas v koprski škofiji

Teden karitas bo potekal od 23. do 29. novembra 2015 in nosi naslov V službi človekovega dostojanstva.

Dogodki v Škofijski karitas Koper:

–       Škofijska karitas Koper bo tudi letos kot uvod v TK pripravila na dvorcu Zemono pri Vipavi v petek, 20.11. ob 20. uri slovesno akademijo in odprtje prodajne razstave likovnih del, ki so nastala v 21. mednarodni likovni koloniji Umetniki za karitas pod geslom Veselite se življenja. Izkupiček prodanih likovnih del bo namenjen skladu Bogdana Žorža za otroke. Nastopil bo Komorni zbor Limbar iz Moravč. Razstavo bo odprl pesnik, pisatelj in odgovorni urednik tednika Novi glas Jurij Paljk.

–       Romanje sodelavcev karitas bo 25.11. na Ponikvo in Klic dobrote v Celje bo letos v znamenju praznovanja 25-letnice ustanovitve karitas v Sloveniji. Vsako leto se tradicionalnega romanja udeleži okrog 500 sodelavcev iz koprske škofije.

–       Dan odprtih vrat je namenjen predstavitvi programov Karitas in bo v vseh večji Centrih karitas, in sicer:
četrtek 26.11. Ajdovščina, Tolmin, Idrija, Pivka, Postojna, Koper
petek, 27.11.  Nova Gorica

Center karitas v Bertokih, Markova 38, bo odprl svoja za obiskovalce že v torek, 24.11. med 9. in 11. uro. Predstavljeni bodo vsi trije programi, ki se tu izvajajo, in sicer Brezdomci, Zasvojeni in Vrtnica.

Zavod karitas Samarijan bo v okviru programa Varna hiša in Materinski dom ob mednarodnem dnevu boja proti nasilju, v sredo, 25.11. med 8. in 15. uro v Novi Gorici na Bevkovem trgu pripravil javno inštalacijo Rdeči čevlji.

Nedelja Karitas (29. novembra) je namenjena predstavitvi dela Karitas po župnijah. Nabirka te nedelje je namenjena družinam in posameznikom v stiski.

 

V Koprski škofiji je Karitas organizirana v 166 župnijah, Župnijske karitas se združujejo v tri Območne in pet Dekanijskih karitas.  Imamo 13 Centrov karitas, kje sodelavci  nudijo ljudem osnovne informacije in konkretno pomoč ter 5 domov, kjer se izvajajo  specifični programi. Na področju Koprske škofije je 3000 družin in posameznikov, ki jih karitas spremlja in podpira ter tudi materialno pomaga. Letno te družine prejmejo preko 300 ton hrane in drugih osebnih predmetov, najbolj ogroženim pa se pomaga tudi s plačilom nujnih položnic, njihovim otrokom pa s šolskimi potrebščinami. Med specifične programe spada program za otroke Popoldan na cesti, letovanje otrok in družin, pomoč brezdomcem, zasvojenim, materam in starejšim.

Kljub temu, da na področju Koprske škofije ni beguncev in migrantov pomagamo pri oskrbi beguncev  bratskim Karitas ob vzhodni meji.

Ob vseh teh programih se v duhu evangelija in v skladu z etičnimi načeli sodelavci in prostovoljci Škofijske karitas Koper trudimo za spoštljiv odnos do prosilcev in prejemnikov pomoči, saj želimo biti v službi človekovega dostojanstva.

 

Pripravila: Jožica Ličen, e-pošta jozica.licen@rkc.si, gsm 041 429 713